Бойовики запровадили смертну кару на окупованому Донбасі – ООН

11:27, 28.08.2020
Бойовики запровадили смертну кару на окупованому Донбасі – ООН

Мешканці окупованих територій не мають права самостійно обирати собі адвокатів

На окупованих територіях Донбасу проросійські бойовики запровадили смертну кару. Наразі відомо про 2 випадки, коли людям винесли такий вирок.

 

Смертну кару окупанти на Донбасі запровадили за скоєння деяких злочинів, повідомляють в доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

 

Наразі окупаційний суд двічі засудив людей до смертної кари. Однак поки що вироки ще не виконали.

 

"Тим не менш, вони (вироки – ред) продовжують викликати занепокоєння, тому що в перші роки конфлікту збройні групи вже проводили страти", - доповів комісар ООН.

 

Управління занепокоєне запровадженням смертної кари в «ДНР», адже в перші роки війни бойовики вже страчували людей.

 

В ООН припускають, що незалежних спостерігачів не пускають до вʼязниць на окупованих територіях, щоб приховати катування і жорстоке поводження щодо затриманих.

 

Також відомо, що мешканці окупованих територій не мають права самостійно обирати собі адвокатів, а «судові засідання» відбуваються у закритому режимі.

 

Ще у 2014 році окупанти Донбасу прийняли свій кримінальний кодекс, де запровадили смертну кару – розстріл. Її призначалають за особливо тяжкі злочини. Наприклад, за замах на представників окупаційної влади або силовиків.

 

Водночас розстріл не призначають жінкам, дітям і чоловікам віком понад 65 років. Тоді смертну кару повинні замінити довічним ув'язненням.