Прогресу у звільненні утримуваних у Криму та в Росії українців немає – Полозов

09:55, 28.08.2020
Прогресу у звільненні утримуваних у Криму та в Росії українців немає – Полозов

Серед українців у полоні Росії – Іван Яцкін

Адвокати та родичі ув’язнених в Росії та анексованому Криму українців не бачать прогресу у їхньому звільненні. Переговори щодо обміну полоненими веде Офіс Президента, однак з рідними бранців та громадськими організаціями він не контактує.

 

Як інформує УМ, про це заявив адвокат Микола Полозов у коментарі "Крим.Реалії".

 

Жодної інформації, крім тієї, яку поширює Офіс Президента і його керівники в ЗМІ, немає.

 

"З моменту обміну у вересні 2019 року ми, адвокати, і родичі політв’язнів не бачили якогось прогресу щодо звільнення українських політв’язнів", - зазначив Полозов.

 

За його словами, наразі щонайменше 130 громадян України утримуються в Росії або Криму. Більшість з них – кримські татари. Адвокат наголосив, якщо переговори ведуться, то у закритому режимі.

 

"Комунікації з родичами, громадськими організаціями в Офісу Президента немає. Сказати, в якій стадії (переговори з обміну – 24 канал), досить складно", – уточнив Полозов.

 

Він додав, що на прохання свого підзахисного Івана Яцкіна ще взимку надсилав його заяву в Офіс Президента України. У відповідь надійшло, що її скерували на опрацювання. Згодом адвокат дізнався, що Яцкіна таки включили у список. Однак його ніхто не бачив.

 

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року в Криму. Причина – начебто шпигунство на користь України. За версією окупаційної адміністрації він збирав дані, що є державною таємницею Росії.

 

Кримчанин написав лист із московського СІЗО "Лефортово" Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради України з прав людини Людмилі Денісовій. Просив включити його в список на обмін і надати фінансову допомогу його родині.

 

Микола Полозов повідомляв, що після арешту Яцкіна перевезли з Криму до Москви. За його словами, російські силовики чинили на кримчанина "сильний психологічний тиск".
У СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював з ними.


На початку серпня Андрій Єрмак повідомив про підготовку нового обміну в форматі "100 на 100". Глава ОП висловив надію, що обмін відбудеться незабаром, однак точної дати не назвав.