Білорусь і Литва звинувачують одне одного в порушенні повітряного простору

14:09, 24.08.2020
Білорусь і Литва звинувачують одне одного в порушенні повітряного простору

МЗС Литви натомість навпаки заявило, що порушення повітряного простору було саме з боку Білорусі.

Міноборони Білорусі звинуватило Литву в порушенні свого повітряного простору. Білоруській армії довелося застосовувати військові вертольоти Мі-24, щоб знищити 8 повітряних кульок. Втім Литва має своє бачення на цю подію.

 

23 серпня близько 19.30 черговими силами ВПС і військ ППО була припинена провокація з боку Литовської Республіки, заявило Міністерство оборони Білорусі.

 

Хоча спершу повідомлення здавалося доволі серйозним, згодом у Білорусі уточнили: повітряний простір порушували 8 повітряними кульками "з антидержавною символікою".

 

"Завдяки діям екіпажів вертольотів Мі-24 зі складу чергових сил ППО політ повітряних куль попереджено без застосування зброї", - наголосили в Міноборони Білорусі.

 

Через цей інцидент військові Білорусі навіть звернулися до дипломатів, аби Міністерство закордонних справ підготувало ноту протесту Литві.


Інцидент трапився поблизу населеного пункту Волківщина, що в Ошмянському районі Білорусі – неподалік від кордону з Литвою. Напередодні по той бік кордону проходила акція ланцюга солідарності з Білоруссю.

 

Ймовірно, саме учасники акції й запустили повітряні кульки, аби продемонструвати білорусам свою солідарність. Водночас "заборонена символіка" – це біло-червоно-білий прапор Білоруської Народної Республіки.

 

Згодом у телеграм-каналі "Чай з малинавым варэннем" показали, наскільки серйозною була "повітряна загроза". Це всього кілька кульок з національним прапором Білорусі.

 

Водночас, МЗС Литви натомість навпаки заявило, що порушення повітряного простору було саме з боку Білорусі. Мовляв, білоруські Мі-24 перетнули кордон з Литвою.

 

Як уточнили литовські дипломати, це трапилося о 18:50 23 серпня. Тобто ще за 40 хвилин білоруській армії "довелося підіймати вертольоти, щоб ліквідувати загрозу".

 

Імовірно, Білорусь у такий спосіб вирішила виправдатися, заявивши, що бойові вертольоти летіли збивати повітряні кульки. Та на чиєму боці правда в цьому потоці двосторонніх звинувачень – сказати важко.