Вибори і церква: ПЦУ дозволила своїм священникам обиратися до місцевих рад

14:29, 22.08.2020
Вибори і церква: ПЦУ дозволила своїм священникам обиратися до місцевих рад

Водночас клірикам забороняється висувати свої кандидатури та обиратися до Верховної Ради України.

Священний Синод ПЦУ рекомендує священнослужителям утриматися від балотування у органи місцевого самоврядування, однак в окремих випадках не забороняє цього робити

 

Як інформує УМ, про це 22 серпня 2020 року повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

 

"Враховуючи попередній в цілому позитивний досвід участі архиєреїв і духовенства в роботі місцевих рад (сільських, селищних, міських, районних та обласних) благословити за канонічною ікономією і надалі архиєреям та духовенству, де це вбачається доцільним, балотуватися до місцевих рад та брати участь у їхній роботі в якості депутатів. Разом з тим відзначити, що в цілому священнослужителям краще утримуватися від балотування до місцевих рад і погоджуватися на це належить лише за наявності особливої пастирської доцільності та за наполяганням місцевої територіальної громади", - йдеться в ухвалі Синоду.

 

На висування своєї кандидатури священнослужителі ПЦУ повині повинні отримувати письмове благословення: архиєреї - від предстоятеля, митрополита Київського і всієї України, священики та диякони - від свого єпархіального архієрея. Без отримання такого письмового благословення висування кліриками своєї кандидатури забороняється.

 

Разом з тим, священннослужителям ПЦУ також категорично забороняється використовувати храм та його територію для проведення передвиборчої агітації. Порушення цих норм має наслідком відкликання письмового благословення на балотування та канонічні покарання.


Як зазначається в ухвалі Синоду, будучи обраними до місцевої ради клірики повинні неухильно пам’ятати, що представляють в ній свою територіальну громаду і всіх її виборців, а не конкретну політичну силу, яка надавала їм підтримку під час виборів чи до фракції якої вони входять у місцевій раді.

 

Згода Священного Синоду на дозвіл клірикам обиратися до органів місцевого самоврядування - місцевих рад - обумовлюється тим, що згідно до законів України участь у роботі цих рад у якості депутатів відбувається на громадських засадах, без прийняття на постійну роботу.

 

Відповідно до Апостольських правил 6, 81 та інших правил священнослужителям забороняється обиратися чи приймати призначення на посади, в тому числі в органах місцевої влади і місцевого самоврядування, якщо здійснення повноважень на цих посадах пов’язане з прийняттям на постійну роботу. 81 Апостольське правило зазначає: "Сказано нами, що не належить єпископу, або пресвітеру віддаватися народному управлінню, але без упущення бути при справах церковних. Тому або нехай буде переконаний цього не робити, або нехай буде вивержений. Бо ніхто не може двом господарям служити, за Господньою заповіддю" (Мф.6:24).

 

У зв’язку з цим священнослужителям повністю забороняється висувати свої кандидатури і обиратися на посади сільського, селищного, міського голови, голови об’єднаної територіальної громади, а також погоджуватися на обрання чи призначення на посади в місцевих чи державних органах влади, де передбачене прийняття на постійну роботу. З цієї ж причини клірикам забороняється висувати свої кандидатури та обиратися до Верховної Ради України.

 

Нагадаємо, місцеві вибори відбудуться в Україні 25 жовтня цього року.