Президент Малі подав у відставку після захоплення його військовими

11:55, 19.08.2020
Президент Малі подав у відставку після захоплення його військовими

18 серпня військові однієї з частин Малі в ході заколоту заарештували президента та прем'єр-міністра Малі.

Під тиском військових заколотників президент Малі Ібрагім Бубакар Кейта пішов у відставку та розпустив парламент країни.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Reuters.

 

За данними видання, це сталося за кілька годин після того, як його, а також прем’єр-міністра і низку інших високопосадовців, затримали озброєні повсталі військові.

 

Про свою відставку Кейта оголосив у короткому зверненні, яке транслювало державне телебачення.

 

"Я не хочу, щоб проливалася кров, щоб зберегти владу. Якщо сьогодні деякі елементи наших збройних сил хочуть покласти цьому край своїм втручанням, дійсно у мене є вибір? Я не відчуваю ненависті до когось, моя любов до моєї країни не дозволить мені цього", - сказав президент.

 

Агентство зазначає, що поки не ясно, хто очолював повстання, хто керуватиме державою за відсутності Кейта та чого вимагають повстанці.

 

У Малі кілька місяців тривали протести через корупцію та безпекову ситуацію, адже в країні діють угруповання бойовиків-ісламістів. Під час протестів звучали заклики про відставку Кейта.

 

Як повідомило CNN, 19 серпня Рада Безпеки ООН збереться на екстреному засіданні, де обговорить ситуацію в Малі.

 

Спроба військового перевороту почалася вранці 18 серпня на військовій базі біля столиці країни Бамако. Повсталі солдати взяли під контроль табір Каті. Солдати були незадоволені заробітною платою та конфліктом, який триває з джихадистами, а також колишнім президентом.

 

Повсталі офіцери заарештували командування та пішли маршем на столицю, що знаходиться в 15 кілометрах. Заколот очолили полковник Малік Дьяу та генерал Садіо Камара.

 

Франція засудила події у своїй колишній колонії. Дії заколотників засудив і Африканський союз через побоювання, що відставка Кейта може дестабілізувати ситуацію не лише в Малі але й у всьому регіоні.

 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав негайно звільнити Кейта і інших затриманих.