Меркель вимагає від Білорусі негайно відпустити на свободу усіх політв'язнів

13:45, 18.08.2020
Меркель вимагає від Білорусі негайно відпустити на свободу усіх політв'язнів

Ангела Меркель наголосила, що білоруська влада має утриматися від насильства до мирних протестувальників.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель провела телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Вони, зокрема, обговорили події в Білорусі.

 

Меркель наголосила, що білоруська влада має утриматися від насильства до мирних протестувальників, повідомляє пресслужба канцлерки Німеччини.

 

Окрім цього, вона вимагає звільнити заручників режиму Лукашенка і вступити в діалог з опозицією.

 

Представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт зазначив, що Ангела Меркель під час телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним заявила: білоруській владі слід припинити застосовувати силу проти демонстрантів.

 

Крім того, вона висловилася за те, щоб в Білорусі негайно відпустили на свободу усіх політв'язнів. Мінську нарешті, на думку Меркель, необхідно почати діалог з опозицією.

 

"Канцлер наголосила, що білоруська влада повинна утриматися від застосування сили проти мирних демонстрантів. Крім того, слід негайно відпустити політичних в'язнів і організувати національний діалог з опозицією і суспільством. Це дозволить знайти вихід з кризи", – мовиться у повідомленні Зайберта.

 

За його словами, це, з точки зору Берліна, "неприйнятно".

 

"Білорусь має негайно і без попередніх умов звільнити людей і забезпечити їхнє право на зібрання, вираження думки і отримання інформації", - сказав він, вказавши на те, що "дуже багато людей" вийшли на вулиці білоруських міст і припинили роботу на підприємствах, " щоб мирно заявити про свою політичну думку". За його словами, це відображає невдоволення і розпач громадян країни в зв'язку з ситуацією і подіями навколо президентських виборів.Джерело: https://censor.net.ua/ua/n3213820

 

У пресслужбі Кремля повідомили, що розмова відбулася з ініціативи німецької сторони.

 

"З російської сторони акцентована неприйнятність будь-яких спроб втручання ззовні у внутрішні справи республіки, що ведуть до подальшої ескалації кризи. Висловлено сподівання на якнайшвидшу нормалізацію ситуації", - заявили в офісі російського президента.

 

У понеділок уряд Німеччини заперечив, що канцлерка Ангела Меркель проводила телефонну розмову з виконуючим обов’язки президента Александром Лукашенком після виборів 9 серпня.

 

Зі спростуванням у Берліні виступили після того, як Лукашенко заявляв, що така розмова відбулася.

 

У понеділок на зустрічі з працівниками Мінського заводу колісних тягачів Лукашенко сказав: "Уже вчора дзвонить Меркель: "Я хочу поговорити". Ці - Науседа (президент Литви), там і інші... ми хочемо поговорити... Не треба мене нахиляти ні з Заходу, ні зі Сходу".

 

Раніше Лукашенко заявляв, що отримав від президента Росії Владіміра Путіна обіцянку про всебічну допомогу у разі такого запиту від Білорусі. 

 

Додамо, світ засуджує силові розгони та тортури в Білорусі. Наприклад, депутати Європарламенту назвали Лукашенка персоною нон Лукашенко – персона нон грата: депутати Європарламенту не визнають вибори в Білорусі та повідомили, що не визнають виборів в Білорусі.

 

Так, євродепутати вважають Олександра Лукашенка, який перебував на посту президента Білорусі 5 термінів поспіль, персоною нон грата в ЄС.

 

"Президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, і достовірні повідомлення вказують на перемогу Світлани Тихановської. Тому ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і вважаємо його персоною нон грата в Європейському Союзі", - мовиться у заяві.

 

Окрім того, лідери провідних партій Європарламенту підтримали рішення глав МЗС країн ЄС ввести нові персональні санкції проти керівництва Білорусії і закликали зробити це якомога швидше.

 

Про які саме обмежувальні заходи йдеться, поки не відомо.

 

До цього стало відомо, що лідери ЄС збираються провести екстрену відеоконференцію щодо ситуації в Білорусі 19 серпня.

 

Як повідомляла УМ, посол Білорусі в Словаччині Ігор Лещеня підтримав акції протесту в Білорусі. Через це він заявив, що подав заяву про відставку.