Сергій Шкарлет знову викритий у плагіаті

14:48, 10.08.2020
Сергій Шкарлет знову викритий у плагіаті

Проте сам Шкарлет усе це заперечує, виправдовуючись, що будь-яка програма "покаже збіги й певні широковживані

В одній із статей до докторської дисертації виконуючого обов’язки міністра освіти та науки Сергія Шкарлета знайшли 87,5% збігів із працями інших науковців. 

 

Як інформує УМ, її аналіз провели фахівці Юрій Бойко та Василь Садовий. Результати опубліковано на сайті "Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях". це вже восьмий аналіз академічного плагіату Шкарлета. Проте сам він усе це заперечує, виправдовуючись, що будь-яка програма "покаже збіги й певні широковживані слова".

 

Зокрема, в авторефераті докторської дисертації робота Шкарлета значиться у розділі "Статті у наукових фахових виданнях" під №35. Вона має таку назву: Шкарлет С. М. Теоретичні основи формування економічної безпеки підприємств // Сіверянський літопис. – 2007. – №4. – С. 161–171.

 

Науковці, які робили аналіз статті чиновника, виявили збіги тексту з декількома джерелами й показали це в порівняльній таблиці. Зокрема, у лівому стовпчику вони навели фрагменти статті доктора економічних наук Шкарлета, у правому – джерело, з яким виявлено збіги. Зауважимо, що в ньому жовтим кольором фахівці показали повні збіги, бірюзовим – синоніми та перефразування, а зеленим – заяви нового в. о. очільника МОН про те, що це саме він є автором висловлених пропозицій чи висновків.

Аналіз статті до докторської дисертації Шкарлета

 

"Шкарлет знає, як треба робити посилання на текст інших дослідників, який використовується в конкретній роботі, і робить це правильно… Але насправді переписує текст статті російської професорки Людмили Петровни Гончаренко (у перекладі українською), надрукований у 2004 році, і цієї роботи у переліку літератури в статті Шкарлета немає. Так, маємо приклад нахабного академічного плагіату", – констатують науковці.

Збіги статті Шкарлета із працями інших науковців

 

Вони підкреслили, що основний матеріал статті Шкарлета викладено на стор. 163–170. Водночас збіги з чужими працями виявлено на стор. 164–170, тобто на семи сторінках із восьми, що становить 87,5%.

 

"Що цікаво, ректор Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права з 6-річним стажем, та ще й професор вказує у своїй науковій статті сайт студентських рефератів як джерело", – пишуть Бойко і Садовий.

 

Раніше в. о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет не побачив плагіату у своїх статтях. Він заявив, що його стаття від 2016 року збігається зі статтею Вікторії Микитенко від 2011 року, тому що вони разом були виконавцями проєкту з Міжнародного науково-технічного університету.    

 

Як повідомляла УМ, Кабінет міністрів 25 червня призначив ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета заступником міністра освіти і науки і виконувачем обов'язків міністра.

 

Раніше, 18 червня, Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру Шкарлета на посаду міністра.

 

30 червня біля Кабінету міністрів пройшла акція студентів і науковців, які протестували проти призначення Шкарлета в.о. міністра освіти та науки.

 

Представниця антиплагіатної ініціативи “Дисергейт” Світлана Вовк зазначила на акції, що факт академічного плагіату у дисертаційній роботі Шкарлета доведено.

 

Посада міністра освіти і науки залишається вакантною з березня 2020 року, коли уряд Олексія Гончарука у повному складі пішов у відставку.

 

  •