Лукашенко вперше відреагував на протести

11:39, 10.08.2020
Лукашенко вперше відреагував на протести

9 серпня у Мінську, почалися зіткнення протестувальників з ОМОНом

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що головною. політикою в країні мають бути люди.


Як інформує УМ, про це він сказав під час візиту на Білоруську національну біотехнологічну корпорацію, пише БелТА.

 

"Політика одна має бути – люди", -  заявив Лукашенко.

 

Державна інформаційна агенція подає лише таку коротеньку цитату білоруського лідера. Що саме коментував Лукашенко: власне вибори чи протести – видання не уточнює.

 

Водночас БелТА на своєму ютьюб-каналі опублікувала відео з вищезазначеним коментарем Лукашенка. На кадрах можна почути, що він так реагує на протести, які останнім часом охопили Білорусі – наймасовіші відбулися ввечері 9-го – вночі 10 серпня та супроводжувалися вони сутичками між людьми та силовиками.

 

"Якщо ви просто висловлюєте свою позицію або позицію когось, і там видно, що це Петров, Сидоров, Іванов… Я це вітаю. Я – готовий особисто з вами вести діалог. Якщо ж ви тенденційно починаєте проводитися, скажемо так, я також це бачу як відповідні взаємини. А якщо ви провокуєте, особливо в інтернеті – отже, отримаєте теж саме", - наголосив чинний білоруський президент.

 

Водночас політик запитав своїх противників, що не так і чи вони хочуть "спробувати скинути владу, зламати щось, вколоти образити", як це робили та роблять.

 

"І чекаєте, що перед вами я чи хтось встане на коліна, і цілуватиме пісок яким ви ходили!? Не буде цього! Тому ви маєте це чітко уявляти. Поводьтеся згідно з законом. Якщо поводитиметесь саме так, претензій до вас від нас не буде", – додав він.

 

 

Водночас, Радіо Свобода передає, що суперниця Олександра Лукашенка Світлана Тихановська разом із соратниками готова сісти за стіл переговорів з чинною владою щодо масових протестів, які відбуваються у Білорусі.

 

Насамперед, Тихановська засудила дії силовиків та закликала їх не застосовували насильство проти мирних протестувальників. Про це розповіла координаторка її штабу Марія Колеснікова.

 

"Ми готові цьому посприяти. Якщо буде можливість діалогу, ми готові вступити у діалог і намагатися запобігти насильству", — сказала Колеснікова.

 

У штабі Тихановської минулої ночі затримань не було, повідомляють представники кандидатки. Всі соратники залишались у штабі всю ніч. Хоча, за словами представниці Ольги Ковальової, відомо про затримання одного члена штабу.

 

Після закінчення виборів на пресконференції Тихановська заявила, що не братиме участі у протестах. Вона має намір чекати офіційних результатів виборів.
Також Тихановська зазначила, що на 6 дільницях в Мінську вона перемогла чинного президента Олександра Лукашенка "з великим відривом". Її штаб запевняє, що загалом кандидатка перемагає як мінімум на 20 дільницях в Мінську.

 

Нагадаємо, За даними національного екзитполу, перемогу на виборах у Білорусі з великим відривом здобув Лукашенко. Однак з різних міст країни надходять повідомлення про фальсифікації Вибори у Білорусі: ОМОН силував комісію підписувати протоколи з “правильними цифрами” .

 

Як повідомляла УМ,  у Білорусі 9 серпня відбулись вибори президента країни. Увечері в столиці країни, Мінську, почалися зіткнення протестувальників з ОМОНом (АМАПом). Головні вулиці були перекриті. Очевидці повідомляли про використання правоохоронцями світлошумових гранат, гумових куль та водометів для розгону протестувальників. Відомо про поранених і затриманих.

 

  •