Україна та Польша направлять допомогу до Бейруту

14:35, 05.08.2020
Україна та Польша направлять допомогу до Бейруту

4 серпня на складах порту Бейрута стався потужний вибух

Україна підготувала загін рятувальників, які готові вилетіти для допомоги у Бейрут, столиці Лівану, де стався потужний вибух у порту.

 

Як інформує УМ, про це заявив на засіданні уряду прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

 

"Наші співчуття і слова підтримки всьому ліванському народові. Я попрошу МЗС постійно інформувати громадськість про ситуацію, чи немає серед постраждалих українців. У разі потреби - ми готові надавати всю необхідну допомогу. Україна вже звернулася до Ліванської Республіки з пропозиціями надання необхідної допомоги нашими рятувальниками. Відповідний загін готовий летіти у разі потреби", - сказав Шмигаль.

 

За його словами, наразі триває засідання уряду у Лівані і приймуть рішення, яка саме допомога їм потрібна.

 

Як повідомили в уряді, на даний момент, за даними посольства України у Лівані, немає інформації про постраждалих українців від вибуху у Бейруті.

 

Зі свого боку прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив "Польськоиу радіо", що польський уряд направить допомогу постраждалим від вибуху в столиці Лівану Бейруті.

 

"Вчорашній вибух у Лівані потряс не тільки Бейрут. Драматичні фотографії вибуху розійшлися світом. Ми не можемо і не будемо залишатися байдужими до подібних трагедій! Разом із міністром Маріушем Камінським із МВС і адміністрації ми вирішили направити допомогу Бейруту", - повідомив Моравецький.

 

За його словами Польща, зокрема, відправить до Лівану медичні матеріали. Крім того, штаб Державної пожежної служби Польщі оголосив про готовність негайно виїхати на рятувальні роботи в Ліван. У Польщі готові виїхати в Бейрут 39 рятувальників з 4 собаками, а також хімічний аварійний модуль.

 

"Після консультацій з ліванською стороною ми також відправимо досвідчених польських рятувальників, які неодноразово допомагали в місцях лих", - зазначив глава уряду Польщі.

 

Як інформувала УМ, 4 серпня на складах порту Бейрута, де протягом декількох років зберігалася аміачна селітра, стався потужний вибух. Понад 70 людей загинули, близько 4000 постраждали. Вибух був настільки сильним, що його почули у 240 км від Бейрута - на Кіпрі. Вибух уже порівняли з ядерним ударом.

 

Головний склад для зерна в Лівані в порту Бейрута був зруйнований вибухом разом з пшеницею всередині.