У США готують для України щорічну допомогу в $300 млн

11:01, 31.07.2020
У США готують для України щорічну допомогу в $300 млн

Законопроєкт вимагає виділення до 300 мільйонів доларів на військову допомогу Україні, зокрема на летальну зброю.

Група американських сенаторів, які представляють у Комітеті у закордонних справах обидві партії, підготувала законопроєкт про щорічне виділення Україні як військової допомоги $300 млн, включно з поставками летальних озброєнь.

 

Як інформує УМ, про це повідомляється на сайті Комітету Сенату США з міжнародних відносин.

 

"Цей законопроєкт демонструє Україні й Росії, що Сполучені Штати будуть підтримувати свого друга протягом усього демократичного перехідного періоду і захист ним свого суверенітету і територіальної цілісності. Цей законопроєкт зміцнить обороноздатність України за рахунок військової підготовки й оснащення, а також посилить дипломатичну підтримку з боку США і Європи", - заявив на засіданні комітету республіканець Джим Річ.

 

Демократка Джин Шахін сказала, що "зловмисна поведінка Кремля щодо США і наших трансатлантичних партнерів не слабшає, тому забезпечення наших партнерів у регіоні здатністю протистояти цій агресії на передньому краї має таке велике значення".

 

За словами демократа Роба Портмана, даний законопроєкт надсилає чітке повідомлення про те, що США стоїть поруч з українським народом у їх боротьбі за забезпечення демократичного, процвітаючого та незалежного майбутнього перед російською агресією.

 

Крім фінансової допомоги, законопроєкт передбачає також звіт адміністрації про дипломатичну підтримку Сполученими Штатами України протягом наступних п'яти років, а також надання Пентагоном і держдепартаментом звіту про потенціал та потреби Збройних Сил України, плану поставок американської допомоги в галузі безпеки України.

 

Документ рекомендує держдепартаменту сформувати спільно з європейськими союзниками робочу групу з питань Україні і призначити спеціального посланця щодо України як представника США на мирних переговорах у нормандському форматі, а також сприяти діалогу між чорноморськими країнами.

 

«США є найсильнішим прихильником України, але її потреби в безпеці продовжують зростати під неослабним тиском з боку Москви. Двопартійний закон про партнерство у сфері безпеки в Україні дозволить вирішити ці проблеми шляхом значного збільшення довгострокової допомоги в області безпеки для наших партнерів в Україні, забезпечуючи при цьому відповідальність їх демократичних інститутів. Допомога США в забезпеченні безпеки для народу України — це те, що потрібно. Це допомагає просувати наші цінності і відповідає інтересам національної безпеки Сполучених Штатів. Цей законопроект показує, що наша прихильність безпеки України повинна бути незмінною і захищеною від політики. І я з нетерпінням чекаю можливості заручитися підтримкою цього найважливішого законодавства в Сенаті», — заявив сенатор-демократ Боб Менендес.

 

Нагадаємо, раніше державний секретар США Майкл Помпео під час слухань на Комітеті Сенату заявив, що адміністрація Дональда Трампа позитивно ставиться до рішення обох палат Конгресу США збільшити летальну допомогу Україні в оборонному бюджеті США на 2021 фінансовий рік.