Кравчук готовий йти на компроміси у ТКГ задля миру на Донбасі

09:10, 31.07.2020
Кравчук готовий йти на компроміси у ТКГ задля миру на Донбасі

Суверенітет, територіальна цілісність, незалежність, недоторканність кордонів – ці питання обговорюватися не будуть.

Новий представник України в Тристоронній контактній групі по Донбасу Леонід Кравчук, який представляє тепер Україну, не виключає кадрових змін в українській делегації.

 

Як інформує УМ, про це Кравчу сказав к в інтерв’ю "РБК-Україна" у відповідь на запитання, чи буде він запрошувати в перемовини нових учасників чи робити кадрові пропозиції

 

"В понеділок (3 серпня – УП) ми зустрінемося, порадимося. Я хочу, щоби це не була думка тільки моя. Я виходжу з того, що група, яка зараз працює, яку очолював Леонід Кучма, зробила в складних умовах важливі кроки і ми починаємо життя не з "чистого листка", починаємо з певних плюсів, але були й мінуси. Ми порадимося з усіма. Якщо щось треба, то ми звернемося до керівництва України, дамо аргументи і, можливо, будуть якісь зміни. Я не виключаю, але прямо зараз ми такого завдання не ставимо", - сказав Кравчук.

 

Він уточнив, що наступного понеділка відбудеться зустріч української делегації для визначення подальших кроків, а коли можлива наступна зустріч Тристоронньої групи – поки не відомо.

 

Зі своїм попередником на посаді у ТКГ Леонідом Кучмою Леонід Кравчук ще не спілкувався: "Я йому зателефоную і попрошу його, щоби він висловився з цих позицій. Тому, що я ціную роботу тих, хто щось добре зробив на своїй посаді, треба навчитись і цінувати".

 

На запитання, чи була реакція на призначення Кравчука представником України у ТКГ від росіян, перший український президент відповів, що на нього виходили лише журналісти, а політики – ні.

 

Кравчук також заявив, що досягти миру на сході країни допоможуть компроміси.

 

"Місія одна – закінчити війну і щоб в Україні панував мир, щоб ми жили спокійно: без крові, без жахів, без втрат, без руйнувань. Така в мене місія залишається, щоб на Донбасі і в Україні був мир. Я буду робити для цього все, що зможу. Будемо йти на компроміси… Компроміси – як управляти ситуацією",- вважає Кравчук..

 

Але, за його словами, компроміси допустимі не в усьому. Суверенітет, територіальна цілісність, незалежність, недоторканність кордонів – ці питання обговорюватися не будуть.

 

Перший президент України зазначив, що виступатиме за те, щоб управління територією Донбасу принесло користь людям, які там живуть, щоб вони відчули, що є господарями своєї землі.

 

Кравчук розповів, що Зеленський поставив перед ним ті ж самі завдання, що і перед іншими: перше – не ставити перед собою нездійснених завдань, вирішити одне питання і поступово, почати з припинення вогню, потім говорити про способи місцевого самоуправління, про вибори, а потім – крок за кроком йти далі.

 

Як інформувала УМ, перший президент України Леонід Кравчук став главою української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, замінивши на цій посаді другого президента Леоніда Кучму.

 

28 липня стало відомо, що другий президент України Леонід Кучма залишає роботу в ТКГ.

 

Кучма двічі очолював українську делегацію в Тристоронній контактній групі. Вдруге він приступив до цієї роботи 3 червня 2019 року, а до того представляв Україну в ТКГ у 2014-2018 роках.

 

Вже 29 липня Президент Володимир Зеленський заявив, що на посаду глави делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі розглядає, серед інших, нинішнього першого заступника голови української делегації, віцепрем'єра Олексія Резнікова та першого президента України Кравчука.