СБУ затримала двох київських терористів, які вимагали $500 тис

12:27, 29.07.2020
СБУ затримала двох київських терористів, які вимагали $500 тис

Мотив злочинців, які скоїли низку вибухів у столиці, є, ймовірно, фінансовий.

Служба безпеки України встановила й затримала двох організаторів серії вибухів у Києві. Слідство звинувачує їх у вибухах біля станції метро "Шулявська", а також у житловому будинку на Подолі.

 

Зловмисники, встановивши вибухівку, вимагали біткоїни на пів мільйона доларів, щоб не підривати її, повідомляє Служба безпеки України.

 

Свої вимоги зловмисники озвучили вже після першого вибуху. Вони вимагали перерахувати на їхні рахунки 50 біткоїнів. Натомість чоловіки погрожували продовжити серію вибухів.

 

Мотив злочинців, які скоїли низку вибухів у столиці, є, ймовірно, фінансовий.

 

"Враховуючи те, що і коди (QR-коди - ред.) і вимоги були... останній навіть дзвінок був на "102" по телефону, де повідомили, щоб перерахували кошти, то ми бачимо у цьому фінансовий мотив, мотив отримання коштів - біля 500 тис. доларів (50 біткоїнів – ред.) були поставлені вимоги", - сказав прокурор міста Києва Олег Кіпер.

 

Начальник столичної поліції Андрій Крищенко додав, що вимоги були озвучені під час другого вибуху, коли один зі злочинців повідомив про декілька вибухових пристроїв, закладених у місті.

 

"Сказав, що там буде QR-код, за яким потрібно перерахувати 50 біткоїнів", - додав він.

 

Найперше правоохоронці змогли встановити мобільні телефони й транспорт, що використовувалися для підготовки терактів. Надалі силовики встановили двох основних організаторів злочинів.

 

Всього проведено 15 обшуків за адресами проживання й перебування фігурантів, під час яких вилучено речові докази протиправної діяльності. Під час обшуку в автомобілі й за місцем проживання одного із затриманих знайшли деталі вибухового пристрою.

 

Обох затриманих підозрюють за статтею про теракт, вчинений повторно або за згодою групи осіб. За це їм загрожує від 7 до 12 років за ґратами.

У СБУ повідомили деталі затримання підозрюваних у організації серії вибухів у Києві

 

Один із затриманих, якого підозрюють у причетності до скоєння низки вибухів у столиці, раніше був судимий за умисне вбивство.

 

"Це особи 60-го та 61-го року народження, один з яких раніше судимий за аналогічний злочин за ст. 115 КК "Умисне вбивство", де також застосовувалися вибухові пристрої", - проінформував прокурор.

 

Він також зазначив, що на даний час дві особи затримані в порядку ст. 208 КПК. Їм вручено підозри. До суду направлено клопотання про обрання їм запобіжного заходу. Наразі слідство триває.

 

Нагадаємо, 17 липня біля станції метро "Шулявська" у сміттєвій урні був знайдений невідомий пристрій, постраждало троє осіб, а 21 липня біля станції "Мінська" між двома автівками було знайдено ще один саморобний вибуховий пристрій. Крім того, 27 липня у під’їзді будинку на Подолі було також знайдено пристрій, який вибухнув. Прокуратура стверджує, що всі злочини організувала одна група осіб.