Україна хоче повернення Росії до спільного центру з контролю припинення вогню на Донбасі

09:37, 28.07.2020
Україна хоче повернення Росії до спільного центру з контролю припинення вогню на Донбасі

Повернення Росії в ЦСКК, на думку Резнікова, дозволить досягнути постійного режиму тиші.

Україна хоче, аби російські військові офіцери повернулися до складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК). Це дозволить досягнути постійного режиму тиші.

 

Думку щодо цього висловив віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Як зауважив він у коментарі "Громадському", повернення Росії до СЦКК дозволить рухатися у напрямку досягнення деескалації.

 

"Ми маємо надію, що буде відновлено роботу СЦКК і російські офіцери, військові повернуться до його складу, тому що це, виходячи з досвіду інших військових конфліктів, механізм, що працює", – зазначив міністр.

 

Резніков підкреслив, що російська сторона не відмовляється від такої участі, але висуває свої вимоги.

 

"Це наше очікування, тому що про це мовилося й у Парижі, коли була зустріч лідерів, і російська сторона, скажемо так, в особі їхнього президента, категорично не відмовляється від такої участі. Просто вони висувають свої певні умови для цього. Ми ці умови обговорюємо", - констатував він.

 

На його думку, є дипломатичний шлях, який дозволяє працювати офіцерам російської армії у складі СЦКК.

 

Вихід Росії зі складу СЦКК стався в грудні 2017 року. Таким чином російське Міноборони відкликало своїх офіцерів з Донбасу, які перебували тут офіційно.

 

Такий крок у Кремлі пояснили тим, що робота представництва ЗС Росії в СЦКК стала начебто неможливою. Зокрема, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров підкреслював, що російських офіцерів в СЦКК "поставили в нестерпні умови".

 

Крім того, на переконання російської влади, їхні представники СЦКК нібито "стикалися з серйозними труднощами через позицію української влади".

 

У вересні 2019 року Україна повідомляла, що на переговорах у Мінську запропонувала представникам Росії повернутися до СЦКК.