Vodafone Україна приймає платежі з анексованого Криму

14:31, 27.07.2020
Vodafone Україна приймає платежі з анексованого Криму

Оператор приймає оплату в рублях через мережу платіжних терміналів Payberry.

Мобільний оператор Vodafone Україна дозволяє поповнювати рахунки своїх абонентів через термінали однієї з зареєстрованих на півострові юросіб і картою російських банків, що працюють в Криму.

 

Як інформує УМ, український мобільний оператор Vodafone Україна дозволяє поповнювати рахунки своїх абонентів з території анексованого Криму, пише Крим.Реаліі.

 

Зокрема, оператор приймає оплату в рублях через мережу платіжних терміналів Payberry, яка є однією з найбільших на півострові. Термінали пропонують послуги оплати комунальних платежів та інтернет-зв'язку, таксі і купівлі квитків на байк-шоу мотоклубу Нічні вовки.

 

Власником терміналів є компанія Пейберрі, яка зареєстрована в Севастополі. Видання повідомляє, що термінали беруть комісію за поповнення в 10% і переводять рублі в гривні за завищеним курсом - 3,33 руб. \ 1 грн при середньому курсі гривні в кримських банках - 2,8 руб. \ 1 грн.


Також поповнити рахунок Vodafone Україна можна і через сайт Payberry - за допомогою банківської карти. Журналіст видання через термінал зазначеної мережі зміг з Севастополя поповнити рахунок абоненту Vodafone Україна в Києві.

 

«Із суми в 100 рублів термінал списав комісію в 10 рублів, решта 90 рублів потрапили на рахунок київського абонента Vodafone протягом хвилини після здійснення транзакції. На етапі перерахування коштів сума була перерахована з рублів в гривні. В результаті на рахунок абонента надійшла 21 гривня», - йдеться в матеріалі видання.

 

Крім опції поповнення рахунку оператора Vodafone Україна в терміналі присутні подібні пропозиції для Lifecell, 3mob та Інтертелеком, однак фактично поповнити рахунок цих операторів через термінал Payberry журналісту Крим.Реалії не вдалося.

 

У пресслужбі Vodafone Україна виданню заявили, що компанія «дотримується всіх вимог українського законодавства і не співпрацює з юридичними особами, зареєстрованими на непідконтрольній території України».

 

Також в компанії додали, що платежі на рахунки клієнтів приймаються за участі фінансових партнерів - виключно українських компаній, які зареєстровані в Україні.

 

Видання припускає, що володіє мережею терміналів компанія Пейберрі обходить санкції за допомогою зареєстрованої в Краснодарі компанії зі схожою назвою - Пейберрі Глобал. У той же час, з'ясувати, чи приймає Пейберрі Глобал участь в міжнародних транзакціях, що здійснюються з території Криму виданню не вдалося. На запит про коментар в Пейберрі не відповіла.