Зеленський в заяві про трагедію MH17 не згадав про роль Росії

13:29, 17.07.2020
Зеленський в заяві про трагедію MH17 не згадав про роль Росії

В результаті трагедії загинули 298 осіб.

Сьогодні, 17 липня, шоста річниця аварії пасажирського авіалайнера Boeing-777 Malaysia Airlines рейсу МН17, в результаті якої загинули 298 осіб. Суд у справі MH17 у Нідерландах обіцяє стати одним з найбільших у світовій практиці за останні десятиліття.

 

Президент України Володимир Зеленський з цього приводу заявив, що очікує від суду “проти винуватців злочину”, який почався в березні в Нідерландах, справедливості.

 

"Кримінальний процес проти можливих винуватців злочину розпочався в Нідерландах 9 березня цього року. Цей суд обіцяє стати одним з найбільших у світовій практиці за останні десятиліття, адже, крім усього іншого, до нього прикута значна міжнародна увага", - наголосив глава держави.

 

За словами Зеленського, від початку розслідування цієї трагедії Україна показала себе як надійного міжнародного партнера, зацікавленого у правді.

 

“Ніщо не поверне втрачених життів і не вгамує горя рідних і близьких, чиї батьки, діти, друзі загинули в катастрофі. Але справедливість повинна восторжествувати. В ім’я миру і пам’яті всіх загиблих”, – заявив Зеленський.

 

При цьому, Зеленський не згадав про роль Росії в трагедії, а також про те, що літак було збито з російського “Бука”.

 

Як повідомляла УМ, США закликали Росію співпрацювати зі слідством, щоб встановити винних у катастрофі літака рейсу MH17 над Донбасом.

 

Зазначимо, що розслідування причин катастрофи веде Міжнародна слідча група (ССД), до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії.

 

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер було збито ракетою, запущеною з ЗРК “Бук”, а рік тому оголосила про приналежність “Бука” до російської 53-й зенітно-ракетній бригаді, що дислокується в Курську.

 

Прокуратури Нідерландів та Австралії підготували вельми переконливу доказову базу. Зокрема, було встановлено, що елементи, які вразили "Боїнг", точно збігаються з начинкою бойової частини саме новітньої російської зенітної ракети "БУК-М1-2". Комплекс "БУК-М-1-2" був розроблений у 1997 році, поставлений на озброєння ЗС РФ у 1998-му і ніколи не поставлявся в Україну.

 

Також незалежні експерти з Німеччини, Англії та Польщі, вивчили фрагменти уламків і склали свою думку: це частини російської ракети "БУК". Сучасна хімічна експертиза абсолютно точно встановила склад металу, виявила частки матеріалу обшивки і скла саме збитого лайнера, які пробивали ці елементи, перш ніж уразити людей.Джерело: https://censor.net.ua/ua/n3208653