Геращенко закликала Бужанського написати мовний диктант

12:37, 16.07.2020
Геращенко закликала Бужанського написати мовний диктант

Геращенко також наголосила, що “Армія, мова, віра” – це не просто гасла, а фундамент держави.

Народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко виступила на мітингу під Верховною Радою, який скликали проти русифікаторського законопроєкту Бужанського

 

Як інформує УМ, у своєму виступі Геращенко викликала нардепа від "Слуги народу" Бужанського на своєрідну дуель. Геращенко пропонує Бужанському написати диктант російською. Вона вважає, що він не знає і російську мову, яку так нібито захищає.

 

“Я викликаю пана Бужанського на дуель – написати диктант з російської мови. Він її не знає, друзі. Я запевняю вас, що він неук! Він не знає російської мови, він і суржику не знає. Для них це політиканство, це мічена червона кремлівська карта, щоб дістати її перед виборами, кинути і розхитати суспільство… Ці “слуги”, Бужанський не знають навіть російської. Бужанський, ми з тобою напишемо диктант з російської і з української. І я вважаю, що напишу в тисячу разів краще”, – зазначила Геращенко.

 

“Ми за те, щоб кожен українець знав англійську, німецьку, французьку, кримськотатарську”, – додала нардеп.

 

Геращенко також наголосила, що “Армія, мова, віра” – це не просто гасла, а фундамент держави.

 

“Ніхто не забороняє в нашій країні російської. Але державною має бути тільки українська. Кожна українська дитина, кожен школяр повинен мати рівні права, вивчити українську, щоб вступити в кращі українські університети, щоб мати право бути кращими українськими держслужбовцями… Українські діти повинні знати українську мову, а українським дорослим соромно її не знати”, – заявила Геращенко.

 

Вона також назвала питання мови в Україні "міченою червоною кремлівською картою", вкинутою перед виборами, аби збентежити українське суспільство.

 

У свою чергу народний депутата від "Євросолідарності" Андрій Парубій, який на момент ухвалення закону про мову був Головою ВР, запевнив, що цей закон підтримали люди в усіх регіонах України.

 

"Нам говорили про те, що буде розкол у суспільстві, що будуть сварки. А я хочу зазначити: жодних сварок не було. Прийняття закону про мову було підтримано в усіх куточках України, тому що українська мова єднає", - підкреслив Парубій.

 

Водночас він додав, що мова — це не тільки спілкування, а також і питання безпеки й існування української нації.

 

"Бо де є українська мова, там є Україна, де немає української мови, там ми бачимо наступ російських окупантів, ми бачимо вбивство наших воїнів на передовій", - переконаний парламентарій.

 

Водночас п'ятий президент Петро Порошенка сказав про Бужанського: "Тут я чув про цього чоловіка чи не чоловіка, який оголеним полюбляє фотографуватися. Не згадуйте і не пам'ятайте це прізвище - він нікчема".

 

Народний депутат Володимир В’ятрович зауважив, що законопроєкт авторства Максима Бужанського нібито не включено до порядку денного сьогоднішнього засідання, але не виключив, що розглянути його можуть і завтра. 

 

Як повідомляла УМ, у Києві під будівлею Верховної Ради проходить акція на підтримку "мовного закону", розгляд якого сьогодні має завершити парламент.

 

17 червня гуманітарний комітет Ради не підтримав законопроєкт №2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо навчання державною мовою в закладах освіти” авторства “Слуги народу” Максима Бужанського, що дозволяє навчання в школах не державною мовою.

 

Разумков підтримав розгляд законопроєкту Бужанського про скасування вивчення предметів українською у школах.

 

Українців закликали під Верховну Раду на мітинг проти законопроєкту Бужанського.

 

До речі, про так званий "мовний" законопроєкт якогось бужанського" жорстко висловився екснардеп, керівник УДА Дмитро Ярош.