Абітурієнти з ОРДЛО вступатимуть без ЗНО

19:50, 10.07.2020
Абітурієнти з ОРДЛО вступатимуть без ЗНО

Володимир Зеленський хоче максимально заохочувати випускників переїжджати на підконтрольну Україні територію. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський підписав закон про вступ дітей з окупованих територій до вишів без зовнішнього незалежного оцінювання e п'ятницю.

 

Як повідомляє "УМ", глава держави поставив підпис під документом  "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій АР Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей.

 

"Ми боремося за молодь на тимчасово окупованих територіях, за їхній розум і талант. Тому потрібно максимально заохочувати таких випускників переїжджати на підконтрольну Україні територію, вступати в наші заклади освіти, навчатися в українській системі освіти", - заявив президент.

 

Закон розширює права вступу до закладів вищої освіти абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Криму, Донбасу та населених пунктів, що перебувають на лінії зіткнення. Зокрема, вони зможуть вступити до будь-якого закладу вищої освіти за квотою, розмір якої визначає Міністерство освіти і науки України.

 

Парламент підтримав цей законопроєкт в цілому 3 липня.

 

Нагадаємо, раніше вступ за квотою передбачався лише для жителів тимчасово окупованого Криму та м. Севастополя й тільки до обмеженого переліку закладів вищої освіти. Водночас питання вступу дітей з окупованих територій без ЗНО викликав багато дискусій у суспільстві.