КСУ знову розглядає «мовний» закон

11:29, 09.07.2020
КСУ знову розглядає «мовний» закон

Конституційний суд України зібрався на другу частину відкритого засідання у справі щодо конституційності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

 

Як інформує УМ, трансляцією поділилися на офіційному сайті КСУ.  Перша частина слухань за конституційним поданням 51 нардепа відбулася 7 липня. Остаточне рішення буде ухвалено вже після останнього етапу – закритого засідання суддів.

 

Об 11:18 на захист закону виступив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. До нього з трибуни виступав представник МЗС України Максим Кононенко.

 

Голова Національної комісії зі стандартів державної мови, докторка філологічних наук Орися Демська у своїй промові дійшла висновку, що закон про українську мову не є дискримінаційним або антиконституційним.

 

Нардепи, які ініціювали подання про нібито неконституційність закону, вважають, що він дискримінує російську та інші мови нацменшин в Україні, а також утискає громадян за мовною ознакою.

 

Крім того, автори клопотання заявили, що згаданий закон, на їхній погляд, порушує конституційні права громадян: право на використання й захист рідної мови, право на розвиток мовної самобутності всіх корінних народів і нацменшин України.

 

Ще одна претензія нардепів – ухвалення закону з нібито порушенням конституційної процедури.

 

Зазначимо, що конституційне подання щодо цього закону було внесено до КСУ ще 21 червня 2019 року.

 

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

 

16 липня 2019 року він набув чинності. Документ передбачає обов'язкове використання української мови в публічному просторі.

 

Також державна мова повинна використовуватися в державному і комунальних секторах, у транспорті та закладах громадського харчування, на підписах і маркуванні товарів і послуг, у медичній та освітній сферах, у театральних виставах і дубляжі кіно, на телебаченні, в інтернеті й друкованих ЗМІ.

 

Водночас дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

 

Як повідомляла УМ,  7 липня КСУ розпочав розгляд справи про відповідність закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Конституції країни.

 

В КСУ вважають термін «російськомовне населення» цитуванням воєнної доктрини Путіна

 

Нагадаємо, секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов переконаний, єдиною державною мовою в Україні повинна бути українська мова. Тоді як другою мовою, яка має вивчатися з дитячого садка, має бути англійська, а не російська.