Пожежа на Луганщині: 5 загиблих, масштаби складають близько 5 тис. га

15:25, 08.07.2020
Пожежа на Луганщині: 5 загиблих, масштаби складають близько 5 тис. га

Сьогодні урядом буде прийнято рішення про виділення по 300 тис. грн на відновлення домівок та компенсації.

Внаслідок лісових пожеж на Луганщині наразі відомо про п’ять жертв.

 

Як інформує УМ, про це під час брифінгу на Луганщині сказав Президент Володимир Зеленський.

 

“Тільки що я слухав доповідь нашого штабу, ДСНС, Національної поліції, міністра, голови ОДА”, — сказав Президент.

 

Він висловив співчуття сім’ям загиблих під час пожеж.

 

“На зараз є інформація, що це п’ятеро людей. Але поки це не повна інформація... Також є інформація, що повністю знищено 24 будівлі і біля 60 мають важкі пошкодження. Перш за все, пріоритет — це люди”, — сказав Глава держави.

 

Станом на 12 годину масштаб надзвичайної ситуації на Луганщині, де напередодні виникла масштабна лісова пожежа, становить близько 5 тисяч га, у Twitter написав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, передає УНН.

 

"Станом на зараз масштаб надзвичайної ситуації біля 5000 га. Загинуло 5 людей. Рятувальники заходять в епіцентр вогню. Поліцейські евакуюють постраждалих у лікарні. Розглядаємо три версії: необережне поводження з вогнем, загорання внаслідок погодних умов, умисний підпал", - написав Аваков.

 

Він також зазначив, що сьогодні урядом буде прийнято рішення про виділення по 300 тис. грн на відновлення домівок та компенсації.

 

Додамо, що правоохоронці розглядають три основні версії виникнення масштабної пожежі на Луганщині. Серед них – погодні умови, необережне поводження з вогнем та умисний підпал. 

 

Як інфомує УМ, про це голова Національної поліції України Ігор Клименко повідомив під час засідання оперативного штабу на місці ліквідації наслідків пожежі.

 

"Слідчі розслідують кримінальне провадження за частиною 2 статті 270 Кримінального кодексу України, це – порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, яке спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки. Наразі розглядаються три основні версії причини загорання: вплив аномально високої температури повітря та погодних умов, необережне поводження з вогнем сторонньою особою або ж умисний підпал з хуліганських чи інших мотивів. Однак остаточна причина буде встановлена лише після проведення комплексу необхідних експертиз", - сказав Клименко.

 

З його слів, основна задача наразі – врятувати людей, а також не допустити випадків мародерства.

 

"Ми створили додаткові мобільні групи поліцейських, котрі посилено патрулюють ці райони", - повідомив голова Нацполіції.

 

До документування та фіксації обставин надзвичайної події залучено понад 20 слідчих у складі посилених слідчо-оперативних груп, створені пошукові групи оперативників блоку кримінальної поліції. На охорону публічної безпеки і порядку на місці ліквідації пожеж задіяно більше 60 поліцейських, зазначили в управлінні.

 

Як повідомляла УМ, 6 липня у Новоайдарському районі на Луганщині на території Борівського та Охтирського лісництв сталася лісова пожежа на площі 60 га. Згодом вона перекинулася на селища.

 

Внаслідок лісових пожеж на Луганщині на 7 годину ранку середи, 8 липня, госпіталізовано 27 людей, з них - 17 дітей. Осередки горіння спостерігаються поблизу трьох сіл.

 

На Луганщині не змогли використати спеціалізований літак через те, що бойовики відмовилися забезпечити режим тиші для гасіння пожежі під Сєвєродонецьком.