Представнику президента Веніславському не здали в оренду житло через українську мову

17:38, 07.07.2020
Представнику президента Веніславському не здали в оренду житло через українську мову

Велика палата Конституційного суду сьогодні розглядає "мовний" закон.

Представник глави держави Федір Веніславський заявив, що президент Володимир Зеленський вважає, що підстав для визнання неконституційним закону про функціонування української мови як державної немає.

 

На його думку, Верховна Рада повинна прийняти окремий закон, який регулюватиме статус російської та мов інших нацменшин.

 

Як інформує УМ, про це сказав представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський під час усних слухань у справі про конституційність "мовного закону".

 

"Верховна Рада повинна прийняти окремий закон, який регулюватиме статус російської мови та інших мов нацменшин", - сказав Федір Веніславський

 

Також  Федір Веніславський повідомив про випадок дискримінації через те, що розмовляє українською мовою.

 

Веніславський розповів, що колись перебував у Харкові у справах і шукав житло. За словами представника президента, коли він запитав про винайм житла українською мовою, то йому відповіли: "Мы бандеровцам житло не надаем".

 

Предметом правового регулювання цього закону не є статус інших мов.

 

"Мова виключно про українську мову. Предметом правового регулювання цього закону не є статус інших мов", - уточнив представник глави держави у КС.

 

Веніславський також запевнив, що позиція президента щодо української мови як єдиної державної залишається незмінною.

 

Нагадаємо, суддя Конституційного суду України Ігор Сліденко запідозрив екснардепа 8-го скликання від "Опозиційного блоку" Олександра Долженкова у цитуванні воєнної доктрини президента Росії Володимира Путіна.

 

7 липня Конституційний суд України розпочав розгляд подання 51 народного депутата про відповідність Конституції закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".