Ляшко став головним санлікарем завдяки секретарю РНБО Данілову

09:19, 06.07.2020
Ляшко став головним санлікарем завдяки секретарю РНБО Данілову

Віктор Ляшко став головним санлікарем завдяки секретарю РНБО Олексію Данілову.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов безпосередньо вплинув на призначення головним санітарним лікарем України Віктора Ляшка на початку пандемії коронавірусу у світі в лютому.

 

Адже на той час в Україні посада головного санітарного лікаря була вакантною. Саме тоді секретар РНБО нібито випадково запропонував призначити ним Віктора Ляшка.

 

Як передає «Україна молода», про це Олексій Данілов розповів у інтерв'ю "Українській правді", яке оприлюднено у понеділок.

 

Так, на великій нараді 11 лютого стало зрозумілим, що людини, яка б несла відповідальність за санітарно-епідеміологічний стан в Україні, немає. Адже це посадові обов'язки саме головного санітарного лікаря, зауважує пан Данілов.

 

«Це сталося 11 лютого, коли ми в Раді нацбезпеки зібрали велику нараду, була міністр пані Скалецька і я, було, принаймні, чоловік 35-40, і я питаю: «А де наш головний санітарний лікар?». І тут така тиша. Я кажу: «Я не зрозумів». Відповідь: «А в нас його немає». Я кажу: «Почекайте, як немає головного санітарного лікаря, зараз ми в ситуації пандемії?», - пригадує пан Данілов.

 

Після секретар РНБО спитав, чи є на нараді заступники міністра охорони здоров'я. Тоді їх було троє, серед яких і Віктор Ляшко

 

«Віктор встав і каже: «Я заступник». Я кажу: «Дивіться, призначайте цю людину санітарним лікарем». От так це сталося», – розповів Данілов журналістам «УП».

 

На думку секретаря РНБО, реформа Міністерства охорони здоров’я призвела до того, що в Україні у момент пандемії не було головного санітарного лікаря, який і має відповідати за санітарно-епідеміологічний стан нашої країни.

 

Нагадаємо, що Віктор Ляшко народився 24 квітня 1980 року у селі Осова Рівненської області. З 2013 року до лютого 2014 року очолював Київський обласний лабораторний центр Санепідемслужби.

 

У 2015 − 2018 році був консультантом з питань громадського здоров'я проєкту USAID Реформа ВІЛ-послуг в дії. Також працював експертом з питань громадського здоров’я в Реанімаційному пакеті реформ у 2014 − 2016 роках. У лютому 2018 року Ляшко став заступником гендиректора Центру громадського здоров'я.

 

Ляшко в інтерв'ю неодноразово заявляв про політичні амбіції: зокрема він не відкидає своєї можливої участі у виборах на мера Києва і хотів би взяти участь у наступних президентських виборах.

 

Як повідомляла «УМ», Віктор Ляшко разом із президентом Зеленським порушив карантин у кав’ярні у Хмельницькому, що було визнано судом.