Звільнення Слов’янська і Краматорська: в Україні вшановують загиблих

10:40, 05.07.2020
Звільнення Слов’янська і Краматорська: в Україні вшановують загиблих

Визволення Слов'янська і Краматорська стало черговою перемогою українських військових над сепаратистськими бандформуваннями. (Фото Нацгвардії МВС)

Шість років з дня визволення українською армією від російської окупації Слов’янська і Краматорська на Донеччині відзначають в Україні у неділю, 5 липня.

 

Звільнення перших міст Донбасу від проросійських диверсантів та бойовиків, які тримали Слов’янськ в окупації майже три місяці – символічна подія в сучасній російсько-українській війні.

 

Як інформує «Україна молода», з цієї нагоди керівництво держави вшановує пам'ять загиблих під час звільнення Краматорська, Слов'янська та інших міст Донеччини від російської окупації.

 

Зокрема, міста Краматорськ і Слов’янськ привітав з шостою річницею звільнення президент Володимир Зеленський.

 

 «Сьогодні в нас подвійне свято. Адже, крім Дня ВМС, ми відзначаємо шосту річницю звільнення Слов’янська та Краматорська. Шість років тому всією країною ми допомагали нашому війську та з тривогою в серці і молитвою в душі чекали радісних новин зі сходу. Ми вклоняємося кожному, хто повернув Слов’янськ і Краматорськ до України», – зазначив Зеленський під час участі в урочистостях до Дня Військово-Морських сил України в Одесі.

 

З нагоди звільнення міст було організовано відеовключення з Краматорська, де перебував прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 

Так, пан Шмигаль зазначив під час урочистих заходів:

 

«Сьогодні, в день шостої річниці звільнення Краматорська, Слов'янська, інших міст Донеччини ми насправді бачимо мирне сонце, мирне небо, спокійно реагуємо на салют, який був на честь тих, що загинули і віддали тут своє життя. Це десятки наших патріотів-українців, які захищали і давали змогу створити фактично заслони і оборону цілої нашої держави. Ми будемо згадувати це багато-багато десятків і сотень років, життя цих людей, які дали нам змогу в мирний день спокійно і мирно почувати себе».

 

Денис Шмигаль наголосив, що "лише під синьо-жовтими прапорами ми можемо себе почувати спокійно і впевнено".

 

За даними Книги пам’яті полеглих за Україну, в боях за звільнення Слов’янська, від 13 квітня до 5 липня 2014 року, загинули 82 українські військові.

 

Нагадаємо, 5 липня 2014 року о 13:00 бійцями-розвідниками 2-го батальйону Національної гвардії над міськрадою Слов’янська було встановлено український прапор.

 

Того ж дня передові сили Національної гвардії увійшли і до Краматорська. Першими йшли розвідники та сапери, за ними – інші військові підрозділи.

 

Визволення цих міст, які майже три місяці перебували під ворожою окупацією, стало черговою перемогою українських військових над сепаратистськими бандформуваннями.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Слов’янськ став першим містом на Донбасі, яке навесні 2014 року захопили російські диверсанти на чолі з громадянином Росії Ігорем Гіркіним («Стрєлковим»). Місто стоїть на межі Донецької, Луганської та Харківської областей, має розгалужену систему залізничного та автомобільного сполучення і було основним табором російських диверсантів на початку російської агресії на Донбасі.

 

Відомо, що Кремль розраховував підпорядкувати український Донбас за Кримським сценарієм, але українські військові стали на захист територіальної цілісності України.

 

В ніч на 5 липня внаслідок тривалої облоги та наступальної операції українських сил російські окупанти вимушено залишили Слов’янськ. Чимало зусиль для цього тоді доклали військовослужбовці Національної гвардії України. Спеціальні, оперативні та резервні підрозділи НГУ (1-й та 2-й резервні батальйони, які згодом увійшли батальйону оперативного призначення імені генерал-майора Сергія Кульчицького) знешкоджували ворожі блокпости на околицях міста, відбивали та утримували важливі інфраструктурні об’єкти, несли службу разом із військовослужбовцями ЗСУ та співробітниками міліції на блокпостах навколо міста.

 

Завдяки мужності та стійкості українських воїнів нині Слов’янськ живе мирним життям.