День молоді святкують в Україні

08:43, 28.06.2020
День молоді святкують в Україні

День молоді співпав із державним святом - Днем Конституції в неділю, 28 червня.

День молоді в Україні традиційно відзначають щорічно в останню неділю червня. У 2020 році це свято співпало з офіційним державним святом - Днем Конституції, який відзначається 28 червня.

 

Відтак, українці відпочивають три дні поспіль - 27, 28 і 29 червня. Понеділок за законом також буде вихідним днем.

 

Щоправда цього року через карантин масових святкових заходів в Україні не передбачається.

 

Зауважимо, що День молоді почали відзначати ще в часи СРСР, і уряд встановив дату святкування ще в 1958 році. В останню неділю червня стали відзначати День радянської молоді.

 

У 1994 році президент Леонід Кравчук підписав указ про відзначення Дня молоді вже в незалежній Україні та дату міняти не стали, так і залишили – останню неділю червня.

 

Свято запроваджувалося «на підтримку ініціативи молодіжних об'єднань і організацій України».

 

Наразі це свято відзначають ще в декількох країнах - Білорусі, Росії, Узбекистані, Південній Осетії.

 

Для молодих людей існує ще два свята. Всесвітній день молоді, який встановлений ООН, відзначається 12 серпня. А Міжнародний день солідарності молоді святкують 24 квітня.

 

Традиційно в цей день в різних містах України проходять святкові заходи, основними учасниками яких є молодь. Уряд у цей день вітає молоде покоління. В Україні проходять в цей день фестивалі, кінопокази, змагання, майстер-класи та лекції.

 

Щоправда цього року через карантин масових святкових заходів в Україні не передбачається.

 

Як повідомляла "УМ", президент Зеленський нагородив представників шоу-бізнесу, а також науковців, військових, діячів культури тощо з нагоди Дня Конституції, який відзначається у неділю, 28 червня.