Щоб убивці «Сармата» були покарані: під ОП другий тиждень голодують ексбійці «Донбасу»

17.06.2020
Щоб убивці «Сармата» були покарані: під ОП другий тиждень голодують ексбійці «Донбасу»

Другий тиждень на Банковій, під офісом президента, триває голодування ветеранів добровольчого батальйону «Донбас». (Фото Анастасії ФЕДЧЕНКО з сайта novynarnia.com.)

Другий тиждень на Банковій, під офісом президента, триває голодування ветеранів добровольчого батальйону «Донбас».
 
 
Вони вимагають повернення за ґрати убивць їхнього побратима Віталія Олешка (позивний «Сармат»).
 
 
31 липня 2018-го у Бердянську посеред білого дня «Сармата» застрелили на очах дружини та численних свідків.
 
Убивць затримали по гарячих слідах, пізніше слідство вийшло на організатора злочину Михайла Сігіду. Однак 29 травня колегія з трьох суддів Бердянського міськрайонного суду прийняла рішення змінити запобіжний захід на домашній арешт.
 
«Це взагалі безпрецедентне за своїм абсурдом рішення. Наразі в суді розпочався розгляд справи по суті, і ці люди розуміють, що їм реально загрожує від 10 років до довічного ув’язнення, бо це — 115-та стаття: організоване замовне вбивство групою осіб. І в цей момент їх відпускають під домашній арешт, звідки вони можуть спокійно втекти, або їх можуть ліквідувати як зайвих свідків», — обурюється один з учасників акції, екскомандир штурмової групи «Донбасу» і кінопродюсер фільму «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас» Тарас Костанчук (позивний «Бішут»). 
 
За його словами, це вже друга спроба відпустити Михайла Сігіду на волю. Минулого року таке рішення виніс Печерський районний суд міста Києва, однак тоді ветерани «Донбасу» заблокували в приміщенні суду скандально відомого суддю Вовка і змусили переглянути це рішення.
 
Такі наполегливі спроби звільнити ймовірного організатора вбивства «Сармата» «Бішут» пов’язує з бажанням певних кіл вигородити народного депутата Олександра Пономарьова (ОПЗЖ) та ексдепутата Сергія Валентирова, яких підозрюють у причетності до організації злочину, а також перешкодити слідству вийти на замовників убивства.
 
Безпрецедентну акцію розпочали п’ятеро побратимів «Сармата»: Тарас Костанчук, Антон Пшеничний, Олександр Печніков, Вадим Саввон та Андрій Маджаров. Піти на такий крок вони вирішили після того, як численні акції протесту біля Бердянської районної прокуратури не дали результату.
 
Наразі їх уже семеро — до голодувальників приєдналися Михайло Криворучкін та Андрій Манзюк. Вони з плакатами із зображенням убивць «Сармата» та суддів, які їх відпустили, розмістилися на Банковій і ночують просто неба. Стан здоров’я голодувальників періодично перевіряє лікар. Усі учасники акції налаштовані рішуче.
 
«Нас поставили перед вибором: або взяти з­брою і самим помститися за смерть побратима, вчинивши самосуд, або заплатити власним здоров’ям і життям за відновлення справедливості. Ми обрали другий шлях. Нам втрачати нічого. Ми дивом лишилися живими після Іловайська, і тепер без відновлення справедливості життя втрачає сенс. Ми будемо йти до кінця», — кажуть вони.
 
Наталка ПОЗНЯК-ХОМЕНКО