Пробне ЗНО проведуть безкоштовно в режимі онлайн

09:07, 14.06.2020
Пробне ЗНО проведуть безкоштовно в режимі онлайн

Пробне ЗНО можна буде пройти вдома.

Президент Володимир Зеленський доручив безкоштовно провести пробне зовнішнє незалежне оцінювання у формі онлайнтестування.

 

Як передає «Україна молода» про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

 

"У зв’язку зі зміною форми проходження пробного ЗНО президент дав доручення провести онлайн тестування безкоштовно. Загалом на проходження пробного ЗНО зареєструвалися понад 362 тисячі учасників. Сплачені кошти за його проходження у розмірі майже 53 млн гривень будуть компенсовані у повному обсязі" - сказав Марченко у коментарі УП.

 

Про механізм повернення коштів, сплачених за пробне ЗНО, міністр пообіцяв додатково поінформувати у понеділок, 15 червня.

 

Перед тим Український центр оцінювання якості освіти повідомляв, що пробне ЗНО пройде в режимі онлайн, але про повернення коштів не йшлося.

 

Зазначимо, що заступниця голови депутатської фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук заявила, що батькам абітурієнтів мають компенсувати гроші за платне пробне ЗНО, яке скасували через епідемію коронавірусу. 

 

Пані Кравчук також наголосила, що сигнали про можливе повне скасування зовнішнього незалежного оцінювання є тривожними, а відміна ЗНО є неприпустимою, інакше є ризик повернутися до корупції і хабарництва в університетах.

 

За її словами, ЗНО гарантує рівний і справедливий доступ талановитої молоді до вищої освіти і забезпечує однакові шанси вступити до найпрестижніших університетів завдяки знанням, а не хабарю за екзамен.

 

Пізніше Кравчук додала, що «позицію щодо основного ЗНО будемо обговорювати наступного тижня».

 

Як повідомляла «УМ», 12 червня уряд скасував і навіть заборонив пробне ЗНО, заплановане 15 і 17 червня через пандемію коронавірусу.