Квартирна афера: у Києві заблокували будівництво житла для незрячих

15:21, 09.06.2020
Квартирна афера: у Києві заблокували будівництво житла для незрячих

Зараз незрячі працівники їздять на роботу з десяти районів столиці,

Частина квартир, які мали надійти у розпорядження Українського товариства сліпих (УТОС), незрячі можуть не отримати. Причина - у Києві активісти зривають будівництво житлового комплексу за адресою Вознесенский узвіз, 28-30.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у розслідуванні журналістів видання "СтопКор".

 

УТОС отримав ділянку на Подолі у Києві ще у 2004 році. Спершу в оренду, а у 2011 році – в постійне користування. Там повинні були збудувати будинок, квартири в якому отримали б члени товариства сліпих. Однак пошуки будкомпанії, яка погодилася б зайнятися проектом, затягнулися на довгі роки.

 

Як пояснює виконуюча обов'язки директорки "Київського учбово-виробничого підприємства №3" УТОС Марія Івасенко, побудова ЖК саме за адресою Вознесенский узвіз, 28-30, надала б членам товариства можливість жити поряд із місцем роботи в Києві. Адже УВП №3 знаходиться буквально через дорогу від будівництва.

 

"Дуже тяжко працювати інвалідам, тому що вони не всі вироби можуть виготовляти. Тому дуже тяжко підбирати ці вироби і дуже тяжко потім їх реалізовувати для того, щоб людина заробила ці гроші. Держава нас зовсім не забезпечує", – розповіла Івасенко.

 

За її словами, зараз незрячі працівники їздять на роботу з десяти районів столиці, незважаючи на те, що їм дуже важко орієнтуватися в громадському транспорті. А побудова ЖК вирішила б існуючу проблему.

 

"На сьогоднішній день в нас стоїть на обліку (на отримання квартири, – Ред.) 12 осіб. Було 17, але деякі померли, не дочекавшись квартири. Люди дуже багато років чекають... Тому що держава перестала надавати квартири десь років 6 тому. Багато років ми шукали інвестора. І ось уже десь в 2017 році ми знайшли інвестора, який взявся звести будинок. І люди сподівались, що все-таки вони отримають це житло. В нас укладений договір з цією організацією про те, що в цьому будинку нам нададуть квартири", – розповіла директорка.

 

Однак, як розповідають журналісти, у хід подій втрутилися активісти, яких підтримує інвестбанкір Андрій Дудник. В результаті їхніх дій у 2019 році будівництво об'єкту було заблоковане через суд.