США закликали Канаду не співпрацювати з Huawei

12:39, 06.06.2020
США закликали Канаду не співпрацювати з Huawei

Rомпанія Huawei потрапила у чорний список в США.

Офіційний Вашингтон планує переглянути обсяг розвідувальної інформації, якою діляться із Канадою, якщо офіційна Оттава дозволить китайській компанії Huawei розвивати інфраструктуру 5G в країні.

 

Як інформує «Україна молода», про це заявила речниця Державного департаменту США Морган Ортагус.

 

«Уряд США дав чітко зрозуміти нашим друзям і союзникам у всьому світі, що якщо Huawei буде допущена до системи національної безпеки країни, нам доведеться захищати наші відносини у сфері обміну розвідувальними даними», — повідомила пані Ортагус.

 

Речниця Держдепу зазначила, що США будуть змушені оцінити, чи зможуть вони й надалі ділитися розвідданими з країнами, які допустили Huawei до своїх найбільш чутливих технологій у найбільш чутливих сферах національної безпеки.

 

«Ми думаємо, що канадська влада ухвалить власне суверенне рішення щодо того, що краще для її національної безпеки», — підкреслила Морган Ортагус.

 

Зазначимо, що 16 травня 2019 року президент США Дональд Трамп оголосив у Сполучених Штатах надзвичайний стан через загрози безпеці комп’ютерної системи, а компанія Huawei потрапила у чорний список. Трамп продовжив ще на рік заборону американським компаніям співпрацювати з Huawei.

 

За даними ЦРУ, китайського гіганта Huawei фінансує китайська розвідка, армія і комісія з нацбезпеки Комуністичної партії. Відповідно, США закликали своїх союзників, передусім у межах альянсу Five Eyes, так само заборонити діяльність Huawei.

 

Велика Британія та Австралія є частиною розвідувального альянсу під назвою Five Eyes («П'ять очей»), в межах якого країни-учасниці (США, Велика Британія, Австралія, Канада і Нова Зеландія) обмінюються розвідданими й співпрацюють на рівні розвідувальних служб.

 

Тоді як Австралія та Канада підтримали позицію США, Велика Британія була обережнішою в рішеннях і зрештою надала частковий доступ до будівництва 5G-мережі Huawei.

 

Зокрема, ще в грудні 2018 року Канада за запитом уряду США арештувала на своїй території фінансову директорку Huawei Мен Ванчжоу. Її судять загалом за 23 статтями звинувачень: від крадіжки інтелектуальної власності до порушення санкційного режиму США (компанія начебто працювала в Північній Кореї та Ірані).

 

13 лютого Міністерство юстиції США висунуло нові звинувачення проти Huawei та фінансової директорки компанії Мень Ванчжоу.

 

Водночас компанія заявила, що її робота не є загрозою і каже, що вона є незалежною від китайського уряду. Своїм пріоритетом на 2020 рік вона назвала виживання — причиною стали низькі продажі компанії за рік через американські санкції.