Деканоїдзе закидають провал реформи поліції

09:45, 05.06.2020
Деканоїдзе закидають провал реформи поліції

Антон Геращенко винить у ганебних вчинках "пеервертнів" ексочільницю Нацполіції Хатію Деканоїдзе.

Заступник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Антон Геращенко закидає провал реформи поліції колишній очільниці Нацполіції Хатії Деканоїдзе.

 

Як передає «Україна молода», про це Геращенко заявив у коментарі Радіо Свобода. ​

 

«Я вважаю, що переатестація, організована Хатією Деканоїдзе, призвела до розвалу поліції і, в тому числі, не дала жодного результату. Наприклад, один із двох ґвалтівників (поліцейських з Кагарлика, яких підозрюють у зґвалтуванні жінки і тортурах щодо неї) успішно пройшов переатестацію, організовану Хатією Деканоїдзе у 2016 році. Достатньо?» – зазначив заступник міністра Авакова.

 

На уточнююче запитання, чи правда, що 93 відсотки старих кадрів поновилися в поліції через суди, про що раніше заявляла сама Деканоїдзе, Геращенко відповів, що не має точних відсотків щодо цього.

 

«Але я конкретно та чітко заявляю і прошу це показати: реформа по переатестації, організована Хатією Деканоїдзе, призвела до того, що ґвалтівник із Кагарлицького відділку успішно пройшов переатестацію. І в результаті після переатестації, організованою Хатією Деканоїдзе, вчинив тортури і насилля», – наголосив заступник міністра МВС.

 

І додав: «Найголовніше, про що я зараз шкодую, що стара система до кінця так і не була зруйнована».

 

За словами Геращенка, Міністерство внутрішніх справ під керівництвом Арсена Авакова «змінило поліцію до невпізнаваності за останні 7 років».

 

«У Врадіївці три дні приховували факт зґвалтування і спроби вбивства жінки. А розслідування зґвалтування і вбивства доручили самому ґвалтівнику. А коли запалав райвідділок врадіївський, тільки тоді про це дізнався міністр Захарченко. Ми ж діємо інакше. В Кагарлику від моменту інформації про те, що є підозри щодо насильства з боку працівника поліції, через годину люди уже були затримані та передані слідству. Відчуйте різницю, будь ласка!» – каже Геращенко. ​

 

Раніше сама Деканоїдзе заявляла українським ЗМІ, що, на її думку, реформа поліції «не те, що не дійшла до кінця, але і остаточно, мабуть, провалилася».

 

«Причина? Я не знаю. Або нерозуміння, або відсутність жорсткої політичної волі, щоб остаточно довести реформу до кінця», – сказала вона.

 

Деканоїдзе також додала , що найбільше шкодує про те, що стара система поліцію за її керівництва Нацполіцією так і не була до кінця зруйнована.

 

Як повідомляла «УМ», міністр МВС Арсен Аваков вважає ганебний випадок в Кагарлицькому відділі поліції одним із найрезонансніших, але закликає політиків не порівнювати його з подіями у Врадіївці 2013 року, де правоохоронці згвалтували і намагалися вбити жінку.

 

На думку Авакова, випадки катування і нелюдського поводження існують у поліції будь-якої країни світу, важливо їх не приховувати та покарати винних.