Із Зеленським хочуть зустрітися виробники «зеленої» генерації

17:33, 01.06.2020
Із Зеленським хочуть зустрітися виробники «зеленої» генерації

Галузь «зеленої» енергетики залучила 10 млрд доларів США інвестицій в економіку України.

Українська асоціація відновлюваної енергетики, Українська вітроенергетична асоціація та Європейсько-українське енергетичне агентство, що представляють переважну більшість українських та іноземних інвесторів у "зелену" енергетику направили спільний лист президенту України Володимиру Зеленському.

 

У листі інвестори виклали проблеми та загрози розвитку сектору віднолюваної енергетики, а також попросили президента про особисту зустріч із ключовими гравцями та інвесторами у відновлювану енергетику.

 

Про це повідомляє «Україна молода» у понеділок, у розпорядженні якої є лист  виробників «зеленої» генерації.

 

Автори листа наголошують, що незважаючи на плюси початку роботу ринку електричної енергії 2019 року, виявлено багато його недосконалостей, що загрожують галузі відновлюваної енергетики

 

Асоціації готові презентувати усі необхідні дані, цифри та факти, що свідчать про минулорічний успішний стан розвитку галузі, її позитивний вплив на ринок електричної енергії, наповнення державного бюджету.

 

За їхніми даними, галузь «зеленої» енергетики залучила 10 млрд доларів США інвестицій в економіку України, що складає 25% від всіх інвестицій в країну з часів незалежності.  Розвиток сектору посприяв збільшенню інвестицій з боку громадян – близько 25000 тисяч домогосподарств встановили домашні сонячні електростанції.

 

Асоціації наголошують на терміновості ухвалення наступних кроків для врегулювання кризи та просять президента Зеленського врахувати аргументи:

 

1. Необхідне сприяння з боку Президента щодо термінового внесення змін до низки Законів України та регуляторних актів НБУ та НКРЕКП після досягнення компромісу між урядом та інвесторами;

 

2. Необхідно зберегти міжнародні відносини та інвестиційний рейтинг України. Будь-який негативний результат перемовин між Урядом та інвесторами одразу зупинить інвестиції не тільки у галузь відновлюваної енергетики, а у інші сектори економіки;

 

3. Необхідно зберегти робочі місця. Відновлювана енергетика та суміжні галузі створили близько 30 тисяч робочих місць в країні

 

"За 12 років існування системи державної підтримки відновлюваної енергетики, інвестори неодноразово доводили своє прагнення та спроможність домовлятися. Протягом цього часу була скасована пільга на податок на прибуток, знижено "зелений" тариф для сонячних електростанцій в чотири рази, запроваджена аукціонна модель розвитку галузі, скорочено термін дії технічних умов на приєднання до електричних мереж, добровільно зупинено девелопмент багатьох проєктів, а також списано сотні мільйонів гривень у якості збитків", - йдеться у листі.

 

Як повідомляла «УМ», за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, уряд та інвестори у відновлювані джерела енергії погодили майже всі умови меморандуму про врегулювання проблемних питань у галузі окрім однієї деталі.

 

Проблемним питанням переговорів між інвесторами в ВДЕ і урядом стала пропозиція міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища знизити "зелений" тариф на 52% - до 22 євроцентів за кВт-год.

 

Президент Американської торгової палати в Україні Андрій Гундер в ексклюзивному інтерв’ю «Україні молодій» закликав прийняти останні розроблені інвесторами "зеленої" енергетики пропозиції, які відображають граничні межі добровільної реструктуризації та сподівається, що уряд не допустить одностороннього різкого зниження тарифу.