Загибель Флойда: Трамп ховався у бункері під час протестів у Вашингтоні

11:57, 01.06.2020
Загибель Флойда: Трамп ховався у бункері під час протестів у Вашингтоні

Влада виявилася не готовою до протестів під Білим домом 29 травня ввечері.

Агенти Секретної служби змушені були заховати президента США Дональда Трампа і його сім'ю до підземного бункеру, коли сотні протестувальників зібралися біля Білого дому у Вашингтоні минулої п'ятниці ввечері.

 

До того ж, співробітників апарату Білого дому попросили не наближатися до будівлі через протести, що спалахнули по всій країні після смерті при затриманні поліцейськими Джорджа Флойда.

 

Як передає «Україна молода», про обставини переховування Трампа у бункері лише зараз стало відомо журналістам The New York Times  і CNN.

 

«Трамп і його команда, здавалося, були захоплені зненацька протестами, які відбулися біля Білого дому в п'ятницю ввечері... Протестувальники кидали цеглини і пляшки, а поліція відповіла їм перцевим аерозолем. Незрозуміло, що саме спонукало Секретну службу відвезти Трампа в підземний бункер, але у агентства є протоколи для захисту президента, коли будівля знаходиться під загрозою», - повідомляють американські журналісти з посиланням на власні джерела.

 

Представник Білого дому Джадд Дір заявив, що чиновники не будуть коментувати питання про те, чи доставили Трампа в підземний бункер: "Білий дім не коментує протоколи і рішення з безпеки".

 

За неофіційними даними, Трамп разом із дружиною Меланією та сином Барроном провели у Центрі з надзвичайних операцій у бункері менш як годину. Зазначається, що така процедура активується, лише коли Секретна Служба США вважає, що рівень небезпеки у Білому домі піднявся до червоного (найвищого).

 

Відомо, що бункер не так часто використовувався президентами і віце-президентами США. Так, віце-президента Діка Чейні доставили в бункер 11 вересня 2001 року, коли влада побоювалася, що один з викрадених Аль-Каїдою літаків направляється в Білий дім. Президент Джордж Буш, який перебував за містом того вечора, також терміново був відправлений туди.

 

Бункер майже не використовувався, якщо взагалі використовувався з тих перших днів війни США з тероризмом, але він був укріплений.

 

За словами декількох радників, в п'ятницю ввечері Трамп і його сім'я були вражені новим досвідом. Після вечора в бункері Трамп похвалився, що він ніколи не відчував себе в такій безпеці. Меланія Трамп після того вирішила не їхати до Флориди для запуску корабля на Міжнародну космічну станцію.

 

Після повернення з Флориди в суботу, Трамп знову застав Білий дім під "облогою" протестуючих. Повідомляється, що на цей раз охорона була готова: вашингтонська поліція перекрила дороги навколо будівлі, а сотні поліцейських і солдатів Національної гвардії оточили зовнішній периметр.

 

 

Повідомляється, що "Трамп провів неділю поза увагою", хоча деякі з його радників рекомендували йому виступити по національному телебаченню із закликами припинити протести.

 

Будівля Білого дому спорожніла, так як деяким чиновникам наказали не приходити на роботу в разі відновлення заворушень.

 

У ЗМІ пишуть, що Трамп опинився замкнутим у Білому домі, час від часу дописуючи пости у своєму Twitter, хоча радники закликають його не заходити у соцмережі, а виступити з офіційною заявою. Трамп у Twitter натякає, що протести - це результат політики демократичних мерів та губернаторів.

 

Також він заявив, що у США визнають "антифа" терористичною організацією.

 

Як повідомляла «УМ», приблизно 40 міст, враховуючи Вашингтон, Детройт, Лос-Анджелес, Майамі ввели комендантську годину після настання темряви, в деяких штатах ввели надзвичайний стан.

 

Після смерті афроамериканця Джорджа Флойда під час затримання поліцейським у Міннеаполісі почалися протести, які охопили всю країну. Чоловік помер після того, як поліцейський притиснув його шию коліном. Флойд кричав, що не може дихати.

 

Офіцер поліції Дерек Шовін, який брав участь в затриманні Флойда, заарештований. Ще трьох поліцейський звільнили з поліції.