Росія друкує фальшиві динари для бойовиків Лівії

09:15, 31.05.2020
Росія друкує фальшиві динари для бойовиків Лівії

Російський "Госзнак" друкує мільярди лівійських динарів для бойовиків Хафтара.

Сили безпеки Мальти виявили партію фальшивих лівійських динарів на суму 1,1 млрд доларів. Банкноти були надруковані російським державним підприємством "Держзнак" і мали бути доставлені до Лівії.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив Державний департамент США.

 

За даними Держдепу, замовлення на виготовлення цих підроблених грошей надійшло від "нелегітимної паралельної інстанції".

 

Вочевидь, йдеться про сили генерала Хафтара, яким активно допомагає Росія. Зокрема, озброєнням та живою силою у вигляді ПВК "Вагнера".

 

«Лівійський Центральний банк в Тріполі є єдиним легітимним Центробанком в цій країні, а Росії слід припинити дестабілізувати ситуацію в Лівії», - наголошується в заяві Держдепартаменту США.

 

Мовляв, приплив фальсифікованої валюти, до якого причетна РФ, дестабілізує економіку Лівії.

 

США привітало заяву уряду Республіки Мальта про вилучення великої партії підробленої лівійської валюти: «Цей інцидент ще раз підкреслює, що Росія має припинити свої злочини та дестабілізуючі дії у Лівії».

 

У свою чергу, компанія-виробник конфіскованих банкнот стверджує, що в ООН не знайшли порушень санкцій в постачанні грошей Лівії. «Гознак» наполягає, що виготовлені банкноти є модифікованою серією попередніх банкнот, і мають візуальні відмінності в порівнянні з ними.

 

"Зразки цих банкнот були затверджені представниками Центрального банку Лівії в установленому порядку, внаслідок чого застосування терміна "фальшивий" щодо цих банкнот є необґрунтованим і неправомірним", - йдеться в заяві.

 

Зауважимо, що російська сторона у Лівії підтримує екссоратника лідера Лівійської Джамахірії Муаммара Каддафі, генерала Халіфа Хафтара та його так звану "Лівійську національну армію" (ЛНА), яка контролює значну частину території країни.

 

При цьому легітимний уряд держави, визнаний ООН, працює у Триполі.

 

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив міністра оборони Росії Сергія Шойгу та приватну військову компанію Вагнера у веденні війни у Лівії.