Тегеран звинувачує у збитті літака МАУ оператора ракетної системи

12:08, 24.05.2020
Тегеран звинувачує у збитті літака МАУ оператора ракетної системи

Україна та низка держав можуть звернутися до Міжнародного суду ООН у справі про збитий в Ірані літак МАУ.

Міністр оборони Ірану, бригадний генерал Амір Хатамі вважає, що саме оператор ракетної системи, який порушив правила дій ведення вогню, є відповідальним за збиття українського літака авіакомпанії МАУ, яке сталося поблизу Тегерана в Ірані на початку січня 2020 року.

 

Як передає «Україна молода», про це заявив іранським ЗМІ колишній законодавець Ірану Махмуд Садекі.

 

Зокрема, пан Садекі подав інформаційний запит до міністра оборони Ірану Аміра Хатамі щодо причин катастрофи українського літака і отримав відповідь.Запит було надіслано ще 23 квітня, проте чиновник відповів лише зараз.

 

За його словами, Хатамі повідомив, що оператор ракетної системи звинувачується в тому, що, імовірно, він не спілкувався з командним центром, покладаючись на "нечітку інформацію" від міністерства оборони, коли ухвалив рішення про запуск ракети.

 

Садекі пояснив, що хотів отримати від міністра оборони Ірану пояснення причин "відсутності координації в національній мережі протиповітряної оборони", що призвела до пуску двох ракет по українському пасажирському літаку в небі біля Тегерана.

 

Ще 4 квітня іранські військові посадовці зазначали, що у справі про збиття українського авіалайнера затримана одна особа, що перебуває під слідством.

 

Нагадаємо, Україна та низка держав можуть звернутися до Міжнародного суду ООН у справі про збитий в Ірані літак МАУ.

 

Як повідомляла «УМ», український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, було збито у ніч на 8 січня незабаром після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Серед жертв катастрофи були громадяни 7 держав.

 

Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.​

 

На початку березня влада Ірану погодилася передати Україні бортові самописці. Проте чи були передані Україні «чорні скриньки» наразі невідомо.