На Рівненщині в «реабілітаційних центрах» примусово утримували майже 150 осіб

09:38, 20.05.2020
На Рівненщині в «реабілітаційних центрах» примусово утримували майже 150 осіб

Житель м. Рівне створив та очолив злочинну групу під виглядом діяльності громадської організації, до складу якої залучив ще 20 учасників. У тому числі раніше судимих осіб.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Офіс генпрокурора.

 

Упродовж 2016-2020 років у складі міжрегіональної організованої групи, за грошову винагороду вони викрадали людей на території східних та західних областей України, примусово перевозили їх та поміщували до 5 так званих "лікувальних центрів" на території Рівненської області та одного закладу у Тернопільській області.

 

Викрадені особи незаконно утримувалися проти їх волі в умовах ізоляції під виглядом надання медичної та психологічної допомоги від наркотичної, алкогольної та інших видів залежності.

 

Зацікавлені особи здійснювали за це періодичну оплату – від 5 до 12 тис грн за місяць. При цьому, за порушення режиму перебування, а також спроби втечі до утримуваних застосовувалися насильницькі дії: поміщення до спеціально ізольованих приміщень - "карцерів", спричинення тілесних ушкоджень, примусове введення психотропних та наркотичних речовин, а також інші подібні дії з метою придушення їх волі.

19 травня на підставі ухвал слідчого судді правоохоронцями проведено 27 обшуків на території Рівненської та Тернопільської областей, зокрема у так званих "реабілітаційних центрах", за адресами проживання осіб, причетних до вчинення вказаних злочинів, у належних їм транспортних засобах.

 

За результатами обшуків в 6 "реабілітаційних центрах", які працювали без будь-яких дозвільних документів та медичного персоналу, виявлено 145 незаконно утримуваних осіб з різних регіонів України, документи, що посвідчують їхню особу, комп’ютерну техніку, засоби мобільного зв’язку, чорнові записи про діяльність цих закладів, грошові кошти, банківські картки, рекламну продукцію щодо нарко- та алкозалежності, медичні препарати та інше.

Наразі 14 осіб, у тому числі організатора та активних учасників міжрегіональної злочинної групи, затримано в порядку ст. 208 КПК України. Слідчі та процесуальні дії у кримінальному провадженні тривають.

Вказані слідчі дії проведено за участі 38 слідчих поліції, 25 прокурорів, 40 оперативних працівників поліції та СБУ, а також 40 спецпризначенців.

 

За процесуального керівництва прокуратури Рівненської області повідомлено про підозру 21 учаснику організованої злочинної групи за фактами незаконного викрадення людей, обмеження їх волі шляхом поміщення до спеціально пристосованих житлових приміщень, катування утримуваних осіб на території Рівненщини та Тернопільщини (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 146, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч . 2 ст. 127 КК України).