Саакашвілі проти співробітництва України з МВФ, в НБУ чекають на перший транш

14:29, 15.05.2020
Саакашвілі проти співробітництва України з МВФ, в НБУ чекають на перший транш

Голова Виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі заявив, що Україна "потенційно досить сильна", щоб відмовитись від співробітництва з Міжнародним валютним фондом.

 

Як  інформує УМ, про це він сказав в ефірі програми "Право на владу".

 

"Ви подивіться, скільки вони нам грошей дають. Вони дають нам грошей рівно стільки, щоб ми просто розраховувалися за зовнішні борги. І ми через це змушені постійно ходити на уклін", - заявив Саакашвілі.

 

За його словами, свого часу в Грузії відмовились від послуг МВФ.

 

"Я думаю, що Україна потенційно достатньо сильна, щоб від цього відмовитися. Але звичайно, не з тією метою, щоб повернути старих злодіїв, а для того, щоб цивілізованим шляхом зробити реформи і зміни. І в цьому сенсі у нас все ще попереду", - додав він.

 

Водночас, в інтерв'ю "ВВС News Україна" 14 травня голова Національного банку України Яків Смолій заявив, що Україна може отримати перший транш за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом наприкінці травня – на початку червня.

 

Він не уточнив розміру траншу, але зазначив, що до кінця року Україна може отримати від Фонду до $3,5 млрд. Загальний розмір півторарічної програми співпраці – $5 млрд.

 

Смолій розповів, що всі кошти підуть на покриття дефіциту державного бюджету (у попередні роки гроші, отримані від МВФ, Україна переважно спрямовувала на поповнення золотовалютних резервів НБУ).

 

"За попередньою домовленістю, усі суми, які ми обговорювали з МВФ та іншими донорами, будуть спрямовані до державного бюджету на покриття дефіциту", – поінформував Смолій.

 

Зі свого боку 13 травня глава Міністерства фінансів Сергій Марченко на пресбрифінгу сказав, що перший транш Міжнародного валютного фонду складатиме $1,75 млрд Україна очікує до кінця травня.

 

"Ми сподіваємося, що ми зможемо отримати перший транш до кінця травня, обсяг - $1,75 млрд", - сказав міністр.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада ухвалила "антиколомойський закон", який відкриває шлях до отримання кредиту від МВФ.

 

7 травня президент Володимир Зеленський призначив Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ.