В Україні та світі відзначають Міжнародний день сім'ї

11:24, 15.05.2020
В Україні та світі відзначають Міжнародний день сім'ї

Міжнародний день сімей встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році

В Україні і в світі святкують Міжнародний день сімей. Він відзначається щорічно, починаючи з 1994 року. Дата присвячена сім'ї як основному осередку суспільства, який є важливим чинником стійкого розвитку на всіх його рівнях.

 

Міжнародний день сімей встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році й покликаний привернути увагу світового співтовариства до проблем сім’ї, підвищити рівень поінформованості у питаннях, стосовно сімей і поглибити знання соціально-економічних і демографічних процесів.

 

Як зазначають в ООН, родина продовжує залишатися центром соціального життя, забезпечуючи благополуччя всіх її членів, починаючи з навчання дітей і закінчуючи турботою про літніх людей. Стратегії, орієнтовані на інтереси сім’ї, можуть сприяти досягненню перших п’яти цілей в царині сталого розвитку: викорінення злиднів і голоду, забезпечення здоров’я населення, благополуччя для людей всіх вікових категорій, доступ до освіти протягом усього життя і досягнення гендерної рівності. ООН розглядає сім’ю як основний елемент суспільства, тому, вважають в організації, коли зневажаються права однієї сім’ї, під загрозою знаходиться все людство.

 

Проголошення Міжнародного дня сімей стимулювало проведення низки пропагандистських заходів, включно з національними днями сім’ї. В багатьох країнах проведення таких днів дало можливість виокремити певне коло питань, що можуть видатися надзвичайно актуальними для родин.

 

Цього року виповнюється 25-річна річниця прийняття Копенгагенської декларації та Пекінської платформи дій. Цю важливу дату світ відзначає під час однієї з найскладніших глобальних криз в галузі охорони здоров'я та соціальної сфери. Пандемія COVID-19 служить нагадуванням про важливість розвитку та зміцнення соціальної сфери для захисту найбільш вразливих сімей. Адже саме сім'ї відчувають на собі основний тягар кризи. У цей кризовий період у нас є реальна можливість проаналізувати існуючі соціально-економічні системи, внести необхідні корективи для забезпечення рівності для всіх.