«Слуги народу» просять Уряд відкрити дитсадки

17:00, 12.05.2020
«Слуги народу» просять Уряд відкрити дитсадки

Приватні дошкільні заклади до 1 вересня можуть "не дожити"

Закриті дитячі садки – чи не головна проблема під час карантину. Роздратовані батьки змушені працювати з дітьми "на голові". Незабаром відкриються офіси, а на дитсадки доведеться чекати до 1 вересня. Настрої українських батьків важко описати словами.

 

Відтак, депутат від фракції "Слуга народу" Володимир Воронов підготував звернення до прем’єр-міністра Шмигаля щодо відновлення роботи дитячих садків в умовах карантину. Він пропонує почати відкривати дитсадки ще навесні. Рішення щодо садочків можуть прийняти вже 22 травня.

 

"Приватні дошкільні заклади до 1 вересня можуть "не дожити", адже будуть позбавлені прибутків на пів року", - написала про ініціативу свого колеги по фракції  Євгенія Кравчук на своїй фейсбук-сторінці.

 

"Звісно ж, за умови суворого дотримання всіх санітарно-гігієнічних норм. Першим етапом можуть стати "чергові групи" на обмежений час із обмеженою кількістю дітей. Якщо епідеміологічна ситуація не погіршиться, поступово можна буде знімати обмеження – і так до відновлення повноцінної роботи садочків", – додала парламентарка.

 

"Слуги народу пропонують":

 

1 етап

Дозвіл на організацію "чергових груп" у дитсадках і позашкільних закладах, дитячих центрах з обмеженням часу перебування у закладі та обмеженнями кількості осіб у приміщенні. У дитсадки зможуть приводити своїх дітей батьки, які мають довідки з місця роботи, також заклади зможуть відвідувати діти з особливими потребами.

 

2 етап

Дозвіл на організацію короткочасного перебування дітей та денного догляду за дітьми.

 

3 етап

Поновлення повноцінного освітнього процесу або надання послуг дитячими садками. 

 

А ось за словами головного санітиарного лікаря України Віктора Ляшка, рішення про роботу дитячих садків мають прийняти 22 травня. Про це він розповів у коментарі Lb.ua.

 

"Або ми їх відкриваємо, або говоримо, в який етап вони потрапляють. Можливо, дитячі садки запрацюють у деяких регіонах або ж тільки для окремих категорій населення – зокрема, для дітей медпрацівників, котрі повинні бути на роботі і яким ні з ким залишити дітей", - уточнив він.

 

Водночас, у Міністерстві освіти допускають, що дошкільні навчальні заклади в цьому році зможуть працювати влітку. Про це заявила виконувачка обов’язків міністра освіти і науки України Любомира Мандзій 12 травня в інтерв’ю одному з українських телеканалів.

 

"Безумовно, враховуючи обставини, я думаю, що установи дошкільної освіти можуть і будуть працювати влітку. Тут треба враховувати виключно епідеміологічну ситуацію", - сказала вона.

 

За словами Мандзій, у дитсадках немає такого поняття, як навчальний рік, він може бути протягом року, а режим роботи установи визначає його засновник.

 

Як повідомляла УМ, що уряд планує продовжити карантин після 22 травня