Опозиційні блогери та журналісти затримані в Білорусі

09:13, 12.05.2020
Опозиційні блогери та журналісти затримані в Білорусі

Суди над активістами, правозахисниками, журналістами та учасниками зустрічей відбувались 11 травня у 12 містах Білорусі.

Білоруські правозахисники стверджують, що перед та після Дня перемоги було затримано більше 100 опозиційних блогерів, журналістів. Затримані були учасниками онлайн-стрімів щодо ситуації у регіонах країни. 

 

Як інформує УМ, про це передає BBC із посиланням на правозахисний центр "Весна" та  Білоруську асоціацію журналістів

 

Серед затриманих є блогер Сергій Петрухін, якому інкримінують порушення порядку організації та проведення масових заходів. Затриманий має симптоми коронавірусу, проте тест йому не роблять.

                                           Сергій Петрухін

 

Затримали Петрухіна у той час, коли він їхав на зустріч із іншим блогером – Сергієм Тихановським. Останній у своїх стрімах часто критикує політику Олександра Лукашенка та життя у країні, пише BBC. Перегляди його відео на YouTube збирають понад 140 тис. переглядів. 

 

                      Сергій Тихановський

 

Тихановського затримали ще 6 травня. Також намагались взяти під варту підписників його каналу, з якими він зустрічався. Але затриманню завадили глядачі.

 

Під час акцій з вимогою звільнення блогера були затримані його колеги, глядачі каналу та журналісти, які висвітлювали протести. 

 

Прихильників блогера також затримали у Бобруйську, коли вони намагались організувати "антипарад" 9 травня на противагу офіційному параду у Мінську. 

 

Суди над активістами, правозахисниками, журналістами та учасниками зустрічей відбувались 11 травня у 12 містах Білорусі.

 

Як повідомляла УМ, у Мінську затримали активістів "Молодіжного блоку", які 8 травня пронесли труну по проспекту Незалежності. Активісти хотіли звернути увагу на небезпеку відвідування масових заходів.

 

9 травня у столиці Білорусі, Мінську, незважаючи на пандемію коронавірусу, відбувся парад, присвячений 75-річчю закінчення Другої світової війни. Міністерство оборони Білорусі оголосило про участь у параді 4 тис. військовослужбовців, 185 одиниць гусеничної та колісної техніки. Трибуни для глядачів були розраховані на 11 тис. осіб, вони були майже повністю заповнені. Мало хто був у масках.

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що "навіть думка зрадити традиціям, які ось уже 75 років прославляють історію великого подвигу переможців, для нас неприпустима".

 

Олександр Лукашенко та весь уряд країни майже ігнорують коронавірус та ситуацію в світі, прикладом чому є проведення параду.

 

Насправді, більшість білорусів хочуть карантину й не підтримують рішення Олександра Лукашенка.

 

  •