В Польщі президента обиратимуть на нових виборах

11:49, 11.05.2020
В Польщі президента обиратимуть на нових виборах

Вибори президента Республіки Польща, які були заплановані на 10 травня, не відбулися.

Національна виборча комісія Польщі прийняла резолюцію, яка дасть можливість правлячій партії "Право і справедливість" оголосити нові президентські вибори.

 

Як інформує УМ про це повідомляє Onet.

 

Національна виборча комісія Польщі прийняла резолюцію, яка дасть можливість правлячій партії "Право і справедливість" оголосити нові президентські вибори, не залучаючи Верховний Суд. Резолюцію схвалили одностайно 8 з 9 членів Комісії.

 

Згідно з прийнятим рішенням, Комісія не звертатиметься до Верховного Суду для вердикту щодо виборів 10 травня, які не відбулися.

 

"Неможливість голосування за кандидатів за наслідками рівнозначна неможливості голосувати через відсутність кандидатів. Це означає, що зараз у спікера Сейму є 14 днів, щоб повторно оголосити вибори", - йдеться у резолюції.

 

Рішення у разі "неможливості голосувати через відсутність кандидатів" передбачене ст.. 293 Виборчого кодексу: у такому разі спікер Сейму має оголосити нові вибори протягом 14 днів.

 

Відповідаючи на питання ЗМІ на пресконференції, кого вважати винним у тому, що голосування у неділю не відбулося, очільник Комісії сказав, що "не хоче називати винним нікого", оскільки зіграли роль "фактор епідемії та фактор законодавчого процесу".

 

Як повідомляє видання, останні кілька днів у правлячій партії шукали "юридичну формулу" для повторного оголошення президентських виборів так, щоб для цього не було необхідності звертатися до Верховного Суду – оскільки не було певності, яким буде його рішення.

 

Найбільш імовірною датою, за джерелами видання, називають 28 червня. "Право і справедливість" хочуть провести вибори якомога швидше через побоювання, що згодом рейтинги Анджея Дуди знизяться.  Останні результати соцопитувань вже підтверджують, що у виборах може знадобитися 2-й тур.

 

Додамо, державна виборча комісія Польщі офіційно підтвердила, що вибори президента Республіки Польща, які були заплановані на 10 травня, не відбулися.

 

За результатами соцопитування, чинний президент Анджей Дуда зберігає лідерство. Якби вибори відбувалися 10 травня, як це планувалося раніше, він набрав би 45% голосів, відтак потрібен був би і другий тур президентських виборів. За більш ранніми опитуваннями, за Дуду у першому турі готові були проголосувати більше 50% виборців.

 

Основним опонентом Анджея Дуди у другому турі став би Шимон Головня. Зараз за нього у першому турі готові віддати голоси 19,2% виборців.

 

Третім у рейтингу йде Владислав Косіняк-Камиш з Польської селянської партії (PSL) з 16,6%. За ним Кшиштов Босак (9%), кандидатка від Громадянської платформи Малгоржата Кідава-Блонська (4,5%) та Роберт Б'єдронь (2,6%).

 

3,1% виборців не визначилися, за кого б голосували.