Верланов підозрюється у «кришуванні» конвертаційних центрів

19:00, 07.05.2020
Верланов підозрюється у «кришуванні» конвертаційних центрів

під час обшуків керівництва Податкової слідчі СБУ вилучили чимало документації. (Фото СБУ)

Служба безпеки України підозрює колишнє керівництво Державної податкової служби в організації механізму з незаконного формування податкового кредиту на мільярди гривень.

 

Як повідомляє «Україна молода», таким повідомленням в СБУ відреагували на інформацію екскерівника Податкової служби Сергія Верланова про те, що у четвер вранці в його квартири почали обшук співробітники СБУ.

 

У повідомленні СБУ не вказується прізвище Верланова, у спецслужбі лише зазначили, що зараз тривають слідчі дії, у тому числі й щодо оголошення підозр фігурантам справи, яких є багато.

 

За версією слідства, до оборудки також причетні керівники територіальних управлінь ДПС. Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2019-2020 років чиновники у змові з організаторами транзитно-конвертаційних груп створили схему із незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість.

 

 

Крім того, правоохоронцями встановлено факти несанкціонованого втручання у роботу електронних баз даних Податкової у тому числі шляхом внесення змін до алгоритму автоматичної перевірки податкових накладних в Єдиному реєстрі низки суб’єктів господарської діяльності (СГД) із ознаками "ризиковості" (фіктивності). Дії посадовців призвели до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, а також легалізації коштів, одержаних протиправним шляхом.

 

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці провели понад 100 обшуків у різних регіонах України за місцями роботи та проживання фігурантів, у тому числі у колишнього керівника Державної податкової служби (йдеться про Верланова – Ред.). Вилучену під час слідчих дій документацію буде додано як доказову базу до матеріалів справи.

 

За ініціативи СБУ заблоковано банківські рахунки суб’єктів господарської діяльності, задіяних у протиправній схемі.

 

Як повідомляла «УМ», у четвер вранці Сергій Верланов, нещодавно звільнений із посади голови Державної податкової служби, заявляв, що представники СБУ провели в нього обшук.