Нормандський формат: міністри обговорять відкриття лінії зіткнення на Донбасі

12:22, 30.04.2020
Нормандський формат: міністри обговорять відкриття лінії зіткнення на Донбасі

Також серед тем саміту буде безперешкодна діяльність місії ОБСЄ.

Розмова по відеозв'язку голів МЗС країн "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) щодо врегулювання ситуації на Донбасі запланована на сьогодні, 30 квітня.

 

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, Основна мета "віртуальної" зустрічі у четвер міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки" - оцінити те, що було зроблено з моменту паризького саміту і до 30 квітня.

 

Голова МЗС РФ Сергій Лавров вказав, що зустріч у “нормандському форматі” міністрів закордонних справ в режимі відеоконференції 30 квітня відбудеться, і на ній обговорять виконання рекомендацій, які були схвалені у грудні минулого року.  

 

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що серед інших питань найближчого "нормандського саміту" міністрів обговорять відкриття лінії зіткнення на Донбасі, закритої бойовиками через пандемію.

 

Як пише DW, міністр сказав, що "закриття лінії зіткнення особливо тяжко позначилося на людях похилого віку... Тому ми обговорюватимемо відкриття лінії зіткнення та питання пунктів в'їзду-виїзду".

 

Також серед тем саміту буде безперешкодна діяльність місії ОБСЄ.

 

"Без об'єктивної оцінки СММ (Мінські) домовленості неможливо імплементувати. Взаємна недовіра занадто велика", – підкреслив Маас.

 

За словами німецького політика, Росія повинна вплинути на бойовиків. Він підкреслив, що міністри на саміті хочуть дати чіткий політичний мандат на імплементацію ТКГ інших рішень.