Політв'язня Шумкова відправили у загін суворого режиму

16:26, 28.04.2020
Політв'язня Шумкова відправили у загін суворого режиму

Українець повідомляє, що «карантин всюди пригальмував темп життя».

В'язень Кремля, охоронець екс-лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша Олександр Шумков відсидів 13 діб в ШІЗО і відправлений в загін суворих умов тримання.

 

Про це він повідомив латвійської активістці Тетяні Лазде, яка передала копію листа Укрінформу.

 

«Пишу я вам уже з загону суворих умов тримання. 10 квітня мені дали 13 діб ШІЗО і визнали мене злісним порушником. Так що я знову злісник », - написав Шумков.

 

Він передбачає, до кінця терміну, що минає 24 грудня, проведе «злісним порушником в суворих умовах тримання або на ПКТ» (приміщення камерного типу).

 

Українець повідомляє, що «карантин всюди пригальмував темп життя». Зокрема, в'язниці закриті для відвідувань адвокатів, і скільки це триватиме - невідомо. У зв'язку з пандемією коронавірусу Шумков дуже переживає за своїх рідних і за ситуацію в Україні в цілому.

Як повідомляла УМ, 9 грудня український політв'язень в Росії Олександр Шумков повідомив, що за відмову у співпраці як «засекреченого свідка» ФСБ погрожував йому невключенням в список на можливий обмін і навіть тим, що «взагалі живим з Росії не повернеться».

 

Нагадаємо, у грудні 2018 року український політв'язень Олександр Шумков був засуджений у Росії до 4 років загального режиму.
 
 
За даними обвинувачення, Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності "Правого сектору", яка була "спрямована проти інтересів Росії".
 
 
Відомо, що Шумков був охоронцем лідера організації "Правий сектор" Дмитра Яроша.
 
 
Шумков служив за контрактом в Збройних силах України в селі Чорнобаївка Білозерського району Херсонської області, жив у Херсоні. Він не повернувся після служби додому 17 серпня 2017 року. 29 вересня 2017 року його виявили в російському СІЗО.
 
Шумков каже, що його викрали, а російський кордон він перетнув проти своєї волі непритомним за участі співробітників ФСБ. Матері ув'язненого надійшов лист від Слідчого комітету РФ та ФСБ, в якому було сказано, що її сину оголошено підозру "за участь в екстремістських організаціях".
 
Під час Революції Гідності та після цього хлопець перебував у лавах "Правого сектору" та охороняв тодішнього лідера організації Дмитра Яроша.