Справа активіста Стерненка: на місці нападу було авто сім'ї ексрадника глави поліції Одещини

09:11, 20.04.2020
Справа активіста Стерненка: на місці нападу було авто сім'ї ексрадника глави поліції Одещини

Форостяк залишив роботу в поліції лише наприкінці 2019 року. (Руслан Форостяк)

Під час другого нападу на активіста Сергія Стерненка в Одесі (1 травня 2018 року, коли в Сергія стріляли гумовими кулями) поруч було зафіксовано автомобіль, який належав родині радника голови ГУ Нацполіції Одещини Руслана Форостяка. Він повертався до місця події, коли Стерненко затримував нападника – раніше судимого Абзала Баймукашева.

 

Із цього випливає, що близька до поліції особа могла спостерігати за виконанням вочевидь замовного замаху на Стерненка.

 

Про авто, яке було поруч із місцем злочину, поїхало і потім знову повернулося, стало відомо завдяки випадковому свідку – моряку, який устиг зафіксувати номер машини. Ця інформація міститься в матеріалах слідства. Слідство.інфо отримало протокол допиту свідка від власних джерел.

 

“На проїжджій частині вздовж тротуару навпроти моїх вікон був припаркований автомобіль марки Mercedes-Benz Е серії, темно синього кольору номерний знак 555-73 ОТ“, – розповідав моряк.


За словами свідка, чоловік сів за кермо і поїхав. Ситуація насторожила моряка, відтак він вирішив сфотографувати машину. Та незабаром він помітив її вдруге. Авто проїжджало поруч із місцем злочину вже в момент затримання стрільця, коли приїхала поліція. З його слів, водій зупинився і ходив неподалік: “Цей чоловік звернув мою увагу на себе тим, що постійно озирався навкруги”.


Свідок розповів, що почув крик, який доносився з вулиці Сегедської (місце замаху – “Н”). Визирнувши у вікно, він побачив трьох чоловіків, які вибігли з арки будинку. Двоє серед них, як потім з’ясувалося, були Стерненко і його нападник.

 

Водієм виявився Костянтин Карбенюк, який тоді був тренером спортивного єдиноборства в одному з клубів Одеси.

 

Однак за даними, які “Слідство.інфо” отримало від декількох джерел в правоохоронних органах, згаданий Mercedes-Benz зареєстрований на дружину тодішнього радника голови поліції в Одеській області Руслана Форостяка. Авто цієї ж марки є і в офіційній декларації самого колишнього правоохоронця.

 

Форостяк був радником голови управляння Нацполіції області Дмитра Головіна та залишався на цій посаді і після того, як Головін звільнився з поліції та потрапив під слідство НАБУ. Форостяк залишив роботу в поліції лише наприкінці 2019 року.

 

У розмові з журналістом Руслан Форостяк підтвердив, що авто належало його дружині, але запевнив, що жодного стосунку до нападу на Стерненка не має. За його словами, він нібито продав “Мерседес”, який був на місці злочину, значно раніше.

 

“Та машина була продана, я вже не пам’ятаю, чи в 15-му, чи в 16-му році, хлопцю, який… ну…. Але я її, звісно, з обліку не знімав, тому що він не до кінця зі мною розрахувався, тому домовленість була така — як він розрахується, то я переоформлю. До цього дня він толком не розрахувався. Там щось заборгував. Тому його особа встановлена, з ним також слідчі дії проводилися”, — сказав Форостяк.

 

Він наголосив, що це (присутність машини на місці замаху на Стерненка) – “просто випадковість”.

 

 

Водночас “Слідство.інфо” оприлюднило фото, на яких зафіксовано, що це саме авто у 2019 році паркувалося біля управління Нацполіції в Одеській області.

 

Форостяк припустив, що Карбенюк міг приїздити туди у своїх справах, оскільки фігурував в одному з кримінальних проваджень, яке вела поліція.

 

Накгадаємо, у 2018 році на опозиційного громадського активіста Сергія Стерненка в Одесі було скоєно три замахи. Під час третього замаху Сергій оборонявся, й один із двох нападників помер.

 

Поліція розслідує убивство нападника на Стерненка як умисне. Другого нападника поліція відпустила, він проходить у справі як свідок.

 

Згодом справу передали до Києва.


Активіста підозрюють також у вчинені нападу на начальника одеської поліції Дмитра Головіна під час протестів проти забудови у Міському саду Одеси в листопаді 2017 року. 

 

Сам активіст заявляв про ймовірну причетність поліції до нападів на нього.

 

Як повідомляла УМ. нещодавно колишній заступник генпрокурора Віктор Трепак розповів, що нова очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова заявила йому про необхідність повідомити про підозру одеському активісту Сергію Стерненку, який нанісі нападнику смертельне поранення.