Обмін полоненими: Україна повертає 19 громадян

09:20, 16.04.2020
Обмін полоненими: Україна повертає 19 громадян

Через карантин після повернення звільнені українці направляться на обов’язкову обсервацію.

На КПВВ "Майорськ" відбувається обмін полоненими між Києвом та Донецьком.  Процедура проходить через лінію дотику у передмісті Горлівки. В рамках першого в цьому році обміну "ДНР" і "ЛНР" передадуть 19 осіб, натомість заберуть 18. 

 

Обмін підтвердили в офісі Президента України.

 

"Взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається у рамках формату "всіх на всіх". Для президента України Володимира Зеленського та для української влади загалом цінним є кожен, кого незаконно утримують на окупованих територіях чи в іншій країні...Україна має визволити всіх своїх громадян", - йдеться у повідомленні Офісу президента.

 

Також вказано, що це вже третій етап звільнення за каденції Володимира Зеленського. Перший відбувся у вересні минулого року, коли додому повернулися 35 українців, під час другого — у грудні — повернулися 76 громадян. Нинішнє звільнення демонструє дієвість стратегії Президента та дотримання домовленостей, досягнутих під час саміту в Нормандському форматі у грудні 2019 року.

 

"Тривають переговори про звільнення українців, які утримуються на території окупованого Криму та в Росії. Слід пам’ятати, що оприлюднення у ЗМІ імен тих, кого Україна намагається повернути, ускладнює процес їхнього включення до списків на звільнення", - додали в ОПУ.

 

Попри поширення коронавірусу та початок глобальної економічної кризи Президент Володимир Зеленський, як зазначається, "продовжує роботу над досягненням миру на Донбасі, поверненням людей і територій на умовах України".Через карантин після повернення звільнені українці направляться на обов’язкову обсервацію.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова раніше заявляла, що дехто з українських полонених, яких утримували в російських в'язницях, має симптоми коронавірусу. Зокрема, мовиться про можливе інфікування COVID-19 у московській в'язниці "Лефортово".

 

Також Денісова на своїй сторінці у фейсбуці розповіла, що серед звільнених є Віктор Шайдов – військовий ЗСУ, якого тримали у полоні з 2019 року. 

 

Раніше представник так званої "Донецької народної республіки" Дарина Морозова заявила, що обмін полоненими пройде 16 квітня.

 

Нагадаємо, Україна довгий час не могла назвати, скільки людей готують на обмін полоненими.

 

Раніше повідомлялося, що у списках обміну полоненими не буде кримчан.

 

Зауважимо, що ще два місяці тому, 15 лютого, президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада веде переговори про повернення 200 ув'язнених Росією українців.

 

5 березня українська сторона в Мінську передала список з понад 200 прізвищ для обміну утримуваними особами і полоненими з ОРДЛО. 6 березня уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова заявила, що до списку на обмін з РФ включили 86 незаконно ув’язнених кримських татар.

 

Останній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року. Тоді бойовики ОРДЛО звільнили 81 українця, з них 76 повернулися на підконтрольну Україні територію. У свою чергу, Україна передала 124 особи.

 

Згодом СБУ опублікувала список повернутих в Україну осіб, серед яких 12 військових, 64 цивільних.