У Польщі планують подовжити президентство Дуди або бойкотувати вибори

16:09, 04.04.2020
У Польщі планують подовжити президентство Дуди або бойкотувати вибори

Опозиціонерка Малгожата Кідава-Блоньска вважає, що організовувати вибори президента Польщі під час поширення коронавірусу злочинно.

Молодший партнер партії влади «Право і справедливість» по керівній коаліції партія «Згода» виступила проти проведення президентських виборів у Польщі, запланованих 10 травня. Причина: поширення коронавірусу.

 

Відтак, лідер «Згоди», віце-прем’єр Ярослав Говін пропонує продовжити строк чинного президента Анджея Дуди до семи років, для чого пропонує внести відповідні зміни до Конституції Польщі.

 

Ліберальна опозиція ж закликала виборців бойкотувати вибори президента. Зокрема, кандидатка в президенти від опозиції Малгожата Кідава-Блоньска звинуватила владу в тому, що та хоче провести вибори, попри пандемію коронавірусу.

 

«Бойкотуймо ці вибори, ваше життя - це найважливіше!», - заявила раніше опозиційна кандидатка Малгожата Кідава-Блоньска.

 

Пані Кідава-Блоньска також оголосила, що припиняє свою виборчу кампанію, щоб не перешкоджати боротьбі з поширенням коронавірусу і наголосила: «Організовувати вибори президента в ситуації, що склалася, злочинно».

 

Утім, лідер ПіС Ярослав Качинський оголосив ультиматум віцепрем'єру Ярославу Говіну: або він підтримає вибори поштою 10 травня, або його міністри прощаються з урядом і йдуть у відставку.

 

Та пан Говін представив свою останню пропозицію щодо терміну президентських виборів. Він ще раз повторив, що не підтримає президентські вибори в заплановану дату 10 травня. Натомість Говін виступає за внесення змін до Конституції і продовження терміну повноважень президента до семи років.

 

Керівництво правлячої партії ПіС розглядає цю пропозицію, але поки що не ухвалило  остаточного рішення. Ярослав Качинський, а слідом за ним і представники уряду весь час повторюють: вибори 10 травня можливі.

 

Від окремих урядовців також лунала пропозиція про короткочасне введення надзвичайного стану і проведення президентських виборів у серпні.

 

Ярослав Качинський, втім, вважає, що підстав для введення надзвичайного стану немає, адже тільки тоді за Конституцією можна буде перенести президентські вибори. На думку Качинського, перенести вибори на рік було б абсолютно незаконно, це було б зрадою Конституції.

 

Тож партія "Право і справедливість" продовжує наполягати на внесенні змін у виборче законодавство, які б дозволили всім дорослим полякам голосувати на президентських виборах поштою.

 

Раніше Польща посилила обмеження в умовах пандемії коронавірусу: дітям і підліткам до 18 років тепер дозволено виходити з дому тільки під наглядом дорослих. Як і в Німеччині, в Польщі діє заборона збиратися групами більше, ніж дві особи.

 

Згідно з опитуваннями, 72 відсотки жителів Польщі виступають за перенесення виборів.