Юлія Лапутіна отримала звання генерала

16:16, 26.03.2020
Юлія Лапутіна отримала звання генерала

Юлія Лапутіна була учасницею складних операцій із нейтралізації сепаратистського путчу в Криму в 1994 році.

Президент України Володимир Зеленський присвоїв військове звання генерал-майора Юлії Лапутіній, полковнику Служби безпеки України.

 

Відповідний указ був опублікований у середу, 25 березня на сайті глави держави.

 

Таким чином Юлія Лапутіна стала другою жінкою-генералом в Україні.

 

Військовослужбовиця займається в СБУ контррозвідкою у сфері інформаційної безпеки, пише Liga.net.

 

Чоловік Юлії також співробітник Служби безпеки. Подружжя виховує двох дітей.

 

Раніше жінка професійно займалася спортивною стрільбою, захистила кандидатську дисертацію по психології. Довгий час працювала в контррозвідці.

 

Коли в незалежній Україні створили спецпідрозділ СБ “Альфа”, її запросили туди старшим офіцером. Згодом вона піднялася по кар’єрних сходинках до заступника начальника спецпідрозділу.

 

Лапутіна була учасницею складних операцій із нейтралізації сепаратистського путчу в Криму в 1994 році.

 

У 2008 році запропонувала концепцію ментальної інтеграції кримчан в Україну, але після приходу до влади президента-втікача Віктора Януковича – все зупинилося.

 

Першою операцією після оголошення АТО для військовослужбовиці стала висадка у квітні 2014 року об’єднаної групи СБУ в Краматорський аеропорт, де силовий блок забезпечувала “Альфа”.

 

Юлія також прибула в складі групи. Місто вже перебувало під контролем сепаратистів. Її завданням було налагодження контактів із проукраїнськими активістами, розвідка і передача інформації в Київ. Лапутіній також довелося вести переговори з місцевими прихильниками терористів, що планували штурмувати українські блокпости. Штурму вдалося уникнути.

 

Щоби пояснити тамтешньому населенню, що відбувається, проукраїнський актив Краматорська допоміг організувати СБУ радіозвернення до мешканців від імені уряду – як вижити під час обстрілів і як влада поверне контроль над містом.

 

Після звільнення міст Донеччини роботи у Юлії Лапутіної не зменшилося. Довелося швидко відновлювати державну символіку на адміністративних будинках. Тоді народилася акція “Краматорськ – це Україна”, її підхопили в інших містах.

 

Крім публічної підтримки проукраїнських активістів, на той час полковник отримувала завдання з Києва щодо затриманнябойовиків.

 

“Була командиром оперативної групи, ми працювали в балаклавах”, – згадує Юлія.

 

Генерал-майор Юлія Лапутіна також проводить лекції на тему “Смислова війна РФ проти України”.

 

Як повідомляла УМ, 12 жовтня 2018 року п’ятий президент України Петро Порошенко присвоїв звання генерал-майора Людмилі Шугалей, начальниці Військово-медичного управління СБУ.