Коронавірус: Ємець зазіхає на свободу пересування

19:55, 15.03.2020
Коронавірус: Ємець зазіхає на свободу пересування

Ілля Ємець хоче позбавити громадян конституційного права на свободу пересування.

Міністр охорони здоров'я Ілля Ємець заявляє, що для боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19 потрібно закрити ТРЦ, лишивши працювати лише аптеки та продуктові магазини, обмежити пересування всередині країни та заборонити збори людей у групах більше 10 осіб.

 

Про це Ілля Ємець повідомив у терміновому зверненні до українців, поширеному  МОЗ у неділю ввечері.

 

«Ми не маємо права чекати масового зараження українців. Маємо діяти негайно, на випередження. Жорстко та без винятків. Необхідно закривати заклади громадського харчування та ТРЦ, працювати мають лише аптеки та продуктові магазини, необхідно обмежити пересування всередині країни, запровадити дистанційний режим роботи працівників, переглянути режим роботи громадського транспорту та обмежити дозволені збори людей у групах до 10 осіб», - заявив керівник МОЗ.

 

За його словами, лікарні мають бути негайно перепрофільовані в інфекційні, з урахуванням ситуації. І фактично наказав медикам: «Опрацьовувати необхідно тільки ургентні випадки. Всі планові заходи скасувати та направити всі ресурси на підготовку до боротьби з інфекцією».

 

Ємець також заявив, що "сьогодні загроза, яку несе коронавірус, велика як ніколи".

 

Міністр назвав коронавірус ворогом №1 не тільки українського суспільства, але й всього світу та зазначив, що кожна година зволікання "може коштувати сотень, ба навіть тисяч людських життів".

 

За словами міністра, МОЗ активно збирає найкращих епідеміологів України та включає їх до складу Оперативного штабу, щоб ще швидше реагувати на нові виклики.

 

"Закликаю всіх українців не бути легковажними. Це той час, коли необхідно не панікувати, а мобілізуватися, зібрати всі сили та допомогти собі, своїм близьким та своїм співгромадянам. Зараз ще є можливість не допустити жахливої трагедії на території всієї України. Успішний досвід інших країн показав, що самоізоляція – найефективніший спосіб попередження поширення хвороби. Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких", - констатував міністр.

 

Зауважимо, що серед іншого пан Ємець зазіхнув на статтю 33 Конституції України, згідно з якою, кожному «гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом».

 

Як повідомляла «УМ», раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликав українців утриматись не лише від подорожей за кордон, але й між містами України.

 

Тоді як міністр охорони здоров’я Ілля Ємець ще кілька годин тому лише пропонував при першому ускладненні епідемічної ситуації розглянути можливість обмеження роботи закладів громадського харчування в Україні.