Коронавірус: НБУ не виключив перегляду у квітні прогнозу інфляції

14:26, 12.03.2020
Коронавірус: НБУ не виключив перегляду у квітні прогнозу інфляції

 

Національний банк України не виключив перегляду у квітні прогнозу щодо інфляції на кінець 2020 року, яка раніше прогнозувалася на рівні 4,8%, додаши, що на інфляцію в Україні у бік зниження, окрім падіння цін на світових ринках через коронавірус, будуть тиснути конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які нещодавно розгорнулися.
 
 
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
 

"Січневий прогноз Національного банку передбачав інфляцію 4,8% на кінець 2020 року, однак може бути переглянутий у квітні залежно від подальшого розвитку подій", - йдеться у повідомленні.

 

Зокрема, у НБУ вказали, що досі поширення коронавірусної інфекції мало обмежений і нейтральний вплив на українську економіку.

 

"Український валютний ринок, своєю чергою, наразі реагує на невизначеність із ситуацією з вірусом та посилену турбулентність на фінансових і товарних ринках погіршенням настроїв та підвищеною нервозністю", - додали у Нацбанку.

 

Утім, як зауважили у регуляторі, на економічній активності та інфляції в Україні ще не позначилися такі наслідки поширення коронавірусу як:

  • тиск на ціни в бік зниження та охолодження світової економіки;
  • пом’якшення монетарної політики центральними банками провідних економік світу і торговельних партнерів України у відповідь на ці процеси;
  • запровадження урядами країн заходів для недопущення поширення COVID-19.

 

"Крім падіння цін на світових ринках через коронавірус, на інфляцію в Україні у бік зниження будуть тиснути конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які нещодавно розгорнулися. Вони провокуватимуть підтримання рекордно низьких цін на енергоносії, що впливатиме і на ціни товарів українського експорту. Загалом, усі ці чинники матимуть різноспрямований вплив на економічне зростання та інфляцію в Україні, що посилює невизначеність", - зауважили у НБУ.

 

Нагадаємо, у НБУ зауважили, що на час карантину, введеного з 12 березня на три тижні для протидії коронавірусу, банківська система працюватиме у звичайному режимі, а Національний банк готовий забезпечити підтримку ліквідності банківської системи і заспокоїти валютний ринок, а також знезаражувати гривневі банкноти.