Свято 8 березня: у ЗСУ служить майже 30 тисяч жінок

14:48, 07.03.2020
Свято 8 березня: у ЗСУ служить майже 30 тисяч жінок

Кількість жінок, які добровільно йдуть до лав ЗСУ, збільшується щороку.

Майже 30 тисяч жінок служить у Збройних силах України на даний час. При цьому, кількість жінок, які добровільно йдуть до лав ЗСУ, збільшується щороку.

 

Це засвідчують дані Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ, передає АрміяInform.

 

Відповідно до даних ЗСУ, нині в українському війську служить 29 760 жінок, з них — 902 старші офіцери. Для порівняння, торік цей показник становив трохи більше ніж 27 тис., у 2018 — майже 25 тис., а у 2008 році їх було лише 1800.

 

Зазначається, що жінок не лякають важкі фізичні навантаження, добові наряди й відрядження у гарячі точки. Якщо 12 років тому жінок в армії було майже 2 тисячі й більшість з них мріяли про декретну відпустку, то сьогодні — зовсім інша картина.

 

Статус учасника бойових дій за участь в АТО/ООС надано 9136 військовослужбовцям-жінкам.

 

На керівних посадах осіб офіцерського складу проходять військову службу 1090 жінок. Адже жінки в ЗСУ обіймають ті самі посади, що й чоловіки

 

 

Нагадаємо, що у 2018 році ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків під час проходження військової служби у ЗСУ та інших військових формуваннях». Документ вніс зміни до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил та до Закону «Про військову службу й військовий обов’язок».

 

Згідно з законом, жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі).

 

Так, наразі залишається чинною заборона комплектування жінками-військовослужбовцями посад офіцерського складу, які пов’язані з використанням вибухових речовин, водолазними роботами, всі посади на підводних човнах і надводних кораблях, в управліннях бригад надводних кораблів, (крім спеціальностей морально-психологічного та медичного забезпечення), посади протипожежної охорони, робота на яких пов’язана з безпосереднім гасінням пожеж, та логістичного забезпечення, робота на яких пов’язана з отруйними речовинами, а також посади у військових частинах спеціального призначення.

 

Але українські жінки руйнують стереотипи, щодо «кабінетних» посад. Нині є чимало жінок рядового й сержантського складу, які служать механіками-водіями, командирами й навідниками танків, БМП, БТР, САУ, ЗРК.

 

Українські жінки служать і у місії ООН: дві жінки проходять службу у складі національного персоналу місії ООН, ще дві - на посадах у багатонаціональних органах військового управління та одна у складі Місії України при НАТО.

 

Як повідомляла «УМ», за 6 років війни на східному фронті загинули 13 жінок, які стали до лав захисників та патріотів України.