Савур-могилу хочуть накрити скляними саркофагами в «ДНР»

13:34, 06.03.2020
Савур-могилу хочуть накрити скляними саркофагами в «ДНР»

Угруповання "ДНР" хоче накрити меморіальний комплекс Саур-Могила, розташований поблизу Сніжного, скляними саркофагами.

 

Про це пишуть інформаційні ресурси бойовиків

 

За словами так званого міністра "будівництва та житлово-комунального господарства" Сергія Наумця, центральну частину комплексу, де знаходилася стела і пам'ятник радянському солдату, планується залишити без змін.

 

Поки в угрупованні підраховують вартість проекту.

 

Після боїв, які пройшли влітку 2014 року, меморіальний комплекс на Саур-Могилі отримав сильні пошкодження. Довгий час влада Республіки вирішували, що робити з пам'ятниками. Було запропоновано кілька варіантів: знести старий комплекс і побудувати новий; залишити, як є, але накрити горельєфи скляними саркофагами; побудувати нову стелу поруч із зруйнованою.

                                        САВУР-МОГИЛА ПІД ЧАС БОЇВ ВЛІТКУ 2014 РОКУ

 

В результаті був обраний другий варіант - консервація комплексу. 

 

Додамо, що в центрі меморіального комплексу раніше перебувала стела і бронзовий пам'ятник радянському солдату. Вони часто піддавалися обстрілу і в підсумку обрушилися. Так ось на їхньому місці не встановлюватимуть нові горельєфи і відновлювати старі також не планується.

 

"Поки поставлена ​​задача законсервувати даний об'єкт і зберегти його в тому вигляді, в якому він залишився після цієї війни. Опрацьовується монтаж скляних саркофагів на горельєфах, які пошкоджені обстрілами, для недопущення їх подальшого руйнування, а також огороджувальних конструкцій біля самої стели. Поки ми опрацьовуємо свої пропозиції з даного питання і розраховуємо вартість проекту, якщо буде прийнято рішення - будемо реалізовувати, - розповів Сергій Наумець.