Трамп розлючений через повернення хворих на коронавірус американців

14:15, 22.02.2020
Трамп розлючений через повернення хворих на коронавірус американців

Дональд Трамп вимагає інформувати його про коронавірус постійно.

Президент США Дональд Трамп розлютився на своїх радників через рішення дозволити 14 американцям, які мають позитивний результат тесту на коронавірус, повернутися до Сполучених Штатів з Японії.

 

Про це повідомляє Washington Post у суботу.

 

Трампу і оперативній групі адміністрації з коронавірусу повідомили ще минулої суботи, що американці, які провели тижні в карантині на борту круїзного лайнера Diamond Princess, де вірус поширився на сотні пасажирів, будуть доставлені додому на двох чартерних літаках. Водночас пацієнтів, у яких виявили симптоми або власне вірус, мали залишити в Японії.

 

Трамп був поінформований про прийняте рішення і погодився з тим, що здорові пасажири не повинні перебувати в літаку з хворими, заявили три високопоставлених чиновника адміністрації. Але Держдепартамент і топ-чиновник міністерства охорони здоров’я США в кінцевому підсумку вирішили повернути 14 американців, у яких виявили вірус, і помістити їх в ізолятор, не повідомивши про це президенту.

 

Зміна планів відбулася пізно ввечері в неділю, коли 328 американців сиділи в автобусах на злітно-посадковій смузі Токійського аеропорту Ханеда, і результати тестів показали, що 14 пасажирів були заражені вірусом, але ще не проявляли симптомів.

 

Трамп дізнався про рішення постфактум і розлютився, що з ним не порадилися, скаржачись, що це рішення може зашкодити його адміністрації.

 

З тих пір Трамп провів кілька дзвінків з вищими посадовими особами Білого дому, під час яких вказав на необхідність інформування президента. Він також заявив, що не згоден з прийнятим рішенням.

 

Один високопоставлений чиновник Білого дому заявив, що не інформування Трампа про рішення заздалегідь було «великою оперативною помилкою».

 

До того, як пасажирів круїзного лайнера не повернули додому, у Сполучених Штатах було лише 15 підтверджених випадків захворювання. На момент прийняття цього рішення кількість зареєстрованих випадків захворювання коронавірусом в країні збільшилася б майже в два рази.

 

У п'ятницю Центр контролю і запобігання захворювань повідомив, що в даний час 28 жителів США, доставлених додому з круїзного лайнера Diamond Princess, отримали позитивний результат на вірус.